galéria megtekintése

Rögvalóság

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 24. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Azt a nagybirtokrendszert, amelyet most vissza akar szorítani, maga a Fidesz hozta létre. Ha ez rossz, káros a magyar mezőgazdaságnak, akkor ennek a megszületésénél maga Orbán Viktor bábáskodott első kormányzása idején.

Ekkor privatizáltak ugyanis 12, nagy földterületet művelő állami gazdaságot. Hiába ígértek akkor is fűt-fát, ezek kézen-közön végül nagytőkések érdekeltségébe kerültek. Nekik volt elég pénzük a megszerzésükhöz, üzemeltetésükhöz, fejlesztésükhöz.

A Fidesz tehát most éppen bő tíz évvel ezelőtti önmagával, az általa világra segített rendszerrel harcol. Az a nagytőkés pedig, aki akkor nem szerzett nagybirtokot, vagy nem eleget, a megmaradt állami gazdaságok szocialista kormány alatt történt eladásakor tehette ezt meg.

 

A kormánypropaganda szerint e nagybirtokoktól elvett támogatásokat akarják most a családi gazdaságok javára fordítani. Azt, hogy ez miként is folyik a valóságban, ismerhetjük az állami földek második Orbán-kormány idején történt bérbeadásaiból.

A hivatalos verzió szerint itt is a kisgazdákat akarták helyzetbe hozni. A valóságban azonban nekik csak akkor jutott föld, ha a haveroknak nem kellett. Aki nem hiszi, olvasson bele bármelyik Ángyán-jelentésbe.

Lehet itt valaki virtigli kisgazda, a Fidesz hivatalos agrárvágyainak megtestesítője, ha az általa használt vagy pályázott föld kell a Fidesz új földesurainak, akkor bizony kuss a neve, takarodhat onnan állataival, kicsiny gazdaságával együtt, zsellért csinálnak belőle pillanatok alatt.

Nézhet megrökönyödötten, mint Ángyán József még államtitkárként a Fidesz vezette agrárminisztériumban, miközben a szemébe nevetnek, mert elhitte a mesét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.