galéria megtekintése

Rogán adóvizsgálatos trükkje

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 08. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Nem Rogán Antal az első politikus, aki előhúzta az ingujjból a „kérek magam ellen adóvizsgálatot” feliratú kártyát. És nyilván nem is az utolsó.

Rogán ellen csak akkor indulhatna vagyonosodási vizsgálat, ha saját maga ellen súlyos és terhelő információkat is szolgáltatna

Ez ugyanis jó trükk. Majdnem annyira jó, mint az asszisztens kettéfűrészelése. Mert amíg mi elhisszük, hogy mindez megtörténik, a bűvész elterelheti a figyelmet arról, hogy nem adta vissza az órát az úrnak az első sorban. A Fidesz prominense a múlt héten az összes szembe jövő kamerának és mikrofonnak lenyilatkozta: az ellene folytatott lejárató hadjáratért cserébe április 6. után vizsgálatot kér maga ellen az adóhatóságnál.

 

Borítékoljuk: ez a vizsgálat igazolni fogja a szavait. Már ha megtörténik. Valószínűleg nem fog. Függetlenül attól ugyanis, hogy az adóhatóság találna-e valamit Rogánnál, vagy sem, az egész bejelentés felesleges és értelmetlen.

Az adóhatóság nem folytat le, nem folytathat le vizsgálatot csak azért, hogy valakinek legyen papírja arról: nem csalt adót, és nincs eltitkolt jövedelme. Még akkor sem, ha ezt maga Rogán kéri, aki miniszter lesz maholnap – vagy esetleg mégse.

Az adóhatóság egy vagyonosodást akkor és csakis akkor vizsgál, ha alapos a gyanú a csalásra. Ha nem talál semmit, az életben nem vizsgálhatja meg már újra az adott időszakot. És az is szabály, hogy nem lehet vegzálni senkit. Akkor sem folytat le ellenőrzést a hivatal, ha valaki feljelenti a szomszédját, mert az kellemetlen ember, így biztos adót is csal.

Csak akkor indul a vizsgálat, ha a feljelentésben – amelyből nálunk van azért bőven – hitelt érdemlő, gyanúra okot adó információk is vannak. (Ezért van az, hogy a legjobb alapanyagot a volt üzletfelek és a válófélben lévő házastársak szolgáltatják.)

Rogán ellen csak akkor indulhatna vagyonosodási vizsgálat, ha saját maga ellen súlyos és terhelő információkat is szolgáltatna. Vagyis ha Rogán nem csalt – ahogyan állítja –, akkor nem tud olyan alapos indokot felsorolni, amiért indulhatna vizsgálat. Ha viszont mégis van valami a füle mögött, akkor aligha közölné ezt az adóhivatallal.

Ettől még elképzelhető, hogy Rogán besétál a NAV Széchenyi rakparti székházába (ha kivételesen nem nagyzol, akkor a területileg illetékes ügyfélszolgálatra), és a kamerák kereszttüzében belenget egy papírt. Pár hét múlva meg ugyanott szépen be is jelentheti, hogy a hatóság mindent rendben talált.

Ez valószínűleg azt jelenti majd, hogy a NAV hivatalból elutasította a kérelmet – a vizsgálat lefolytatása tovább tartana. Ám ha mégis találnának valamit, netalán Rogán túlozna a megállapításokról, a NAV nem korrigálhatja a képviselő kijelentéseit. Az önmagában adótitok ugyanis, hogy indult-e egy magánszemély ellen vizsgálat, vagy sem. Az eredmény meg pláne.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is kért maga és kormánya tagjai ellen hasonló vizsgálatot, majd be is jelentette: a vizsgálat lezárult, mindenki tiszta, mint a hó. És ezt mindenki annyira hitte el, amennyire akarta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.