galéria megtekintése

Revolverhíradó

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 20. számában
jelent meg.


Bednárik Imre
Népszabadság

Nem igazán tetszik, amit az RTL Klub tesz, amióta a parlament kivetette az amúgy igazságtalan, méltánytalan, diszkriminatív és politikailag célzott reklámadót. Nem elegáns ugyanis az erről szóló parlamenti szavazás napján rádöbbenni arra, hogy a kormánnyal szemben erősen kritikus híradót is lehet ám készíteni, be lehet mutatni Orbán Viktor barátja, Mészáros Lőrinc mesés meggazdagodását, a miniszterelnök apjának vagyonosodását és a kormányfő lányának esküvőjén eltűnt két telefon tolvaja utáni rendőrségi hajtóvadászatot.

Ha a parlament egyik napról a másikra megszüntetné a reklámadót, vagy az RTL-t mentesítené tőle, akkor vajon a híradójuk újra felhagyna a kormánykritikus attitűddel?

Értem, amit Kolosi Péter programigazgató mond, hogy ha megy valaki az utcán, és jól pofán vágják, akkor nem meglepő, ha visszaüt, mert hogyan is tudna másképp védekezni. De azért a programigazgató is felteheti magának azt a kérdést, hogy akkor eddig milyen híradót csináltak?

 

A hasonlat alapján mostanáig szenvtelenül nézték, amint az utcán másokat ütnek, ilyenkor eddig segítségnyújtás vagy legalább egy részvevő szó nélkül továbbmentek, most viszont, hogy ők kaptak egy hatalmasat, az igazság bajnokaként visszaütnek.

Mi is a gond ezzel a reklámadótól felébredő tényfeltáró újságírással? A reklámadó elfogadásának napján az RTL híradója Mi a felcsúti polgármester sikerének titka? címmel sugárzott riportot, amiből a tévénéző megtudhatta, hogy Mészáros legsikeresebb cége, a Mészáros és Mészáros Kft. 2006 és 2013 között meg ötszázszorozta bevételét, felépítette a Pancho Arénát, az állami földpályázatokon több mint ezer hektár földet nyert el, az egyik hipermarketláncban Mészároshoz köthető személyek érdekeltségei nyithattak trafikot, és abban, hogy idáig eljutott, nyilatkozata szerint a jóisten mellett Orbán Viktor személye is szerepet játszik.

Ez azonban csak az RTL-híradó nézőinek lehet újdonság. A felsorolt tények mindegyike évek óta tudott, megírták az újságok, az internetes portálok, megjelent más tévékben, rádiókban. Ferenczi Krisztina könyvet is írt róla, ami az RTL-t nem érdekelte.

Ugyanez kérhető számon a híradón, amikor a héten kiemeli, hogy a rendőrség feltűnően nagy erőket mozgósít az Orbán Ráhel esküvőjén eltűnt két mobiltelefon tolvajának felderítésére. Profi módon vonnak párhuzamot két eset között, amikor is rámutatnak, hogy az esküvői személyzetről levett DNS-mintákat pillanatokon belül képes elemezni a rendőrség, miközben az ároktői banda tagjait azért kellett kiengedni az előzetes letartóztatásból, mert másfél évig húzódott a DNS-vizsgálatuk.

Valódi kérdések, fontos összehasonlítások, professzionális munka, mégis rossz érzésem van. Azt kell kérdeznem magamtól, hogy ha a parlament egyik napról a másikra megszüntetné a reklámadót, vagy az RTL-t mentesítené tőle, akkor vajon a híradójuk újra felhagyna a kormánykritikus attitűddel. Attól tartok, igen.

Onnan kezdve Mészáros Lőrinc tovább gazdagodhatna anélkül, hogy arról az RTL nézői tudomást szerezhetnének. Pofán verhetnének az utcán bárkit, ha őket békén hagyják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.