galéria megtekintése

Részeg fehér virágok

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 23. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Itt a karácsony, gondoltam, viszek egy üveg bort annak az embernek, aki magas fenyőfák által övezett társasházunk egyik garázsában lakik. Négy éve költözött oda, abba az ablaktalan, kicsiny helyiségbe, ahol se víz, se fűtés, se villany, de legalább kellő meleget adnak a fal mellett futó karnyi vastag csövek. Ott él most. Pedig régebben jól ment a sora: a tulajdonában volt egy hotel, s benne eléggé sok szoba, most meg lám, be kell érnie egy garázzsal, amelynek széle-hossza öt lépés, abban hál vacak szivacsmatracon.

Mentem a másodikról lefelé, szálltam alá az alvilágba, s Kántor Péter új versét zümmögtem magamban a karácsonyi ÉS-ből, amelyet a legnagyobb arles-i bolond, Van Gogh tiszteletére írt: a hegyek lüktető kék dudorok Isten hatalmas kézfején... De hiszen nincs is Isten, csak Vincent meg a szél meg én, egy fasor, egy nagy sárga parasztház Arles közelében valahol... Elszórva pár pipacs, pár részeg fehér virág dalol...

Odalenn kérdeztem a garázs lakóját, hogy az ünnep alkalmából fehéret vagy vöröset hozzak-e neki. Először nem akarta elfogadni. Kulturáltan szabadkozott, elvégre van modora, csak lakása nincs, pedig mennyi szobája volt régen, naphosszat válogathatott. Aztán döntött: fehér. Kérdeztem, hogy száraz legyen-e vagy édes, elvégre bizonyos élethelyzetben a bor cukortartalma kardinális tényező, mire biccentett: a szárazat és a fehéret szeretem, mondta, de ne fáradjon, kedves uram, értem nem kell.

 

De kell, mentem hát tovább, hogy egy palack jó bort hozzak. Egerben ez nem bonyolult feladat. Útközben megálltam a kis Dobó téren, hogy az adventi sátorban puncsot igyak, s a falon ezt a feliratot láttam: „A hónap dolgozója a máj. Kérlek, te is adj munkát neki”. Ez jó, bólintottam, s adtam ott a májnak egy kis munkát. Majd mentem tovább, s az egyik üzletben egy palack bort vettem.

Otthon a garázs előtt kicsit várnom kellett, mert az emberem eltűnt, de rövidesen visszatért, azt magyarázta, hogy néha szívességekre kérik, amelyeket boldogan teljesít, úgy jobban telik az idő, most az egyik szomszéd szalajtotta dohányboltba egy pakli cigiért. Hozzátette, hogy ő maga természetesen nem dohányzik, ilyesmit ne is feltételezzek róla. Meglepve néztem az egykori szállodaigazgatóra: csak próbálta volna bárki cigiért elküldeni tizenöt évvel ezelőtt.

Aztán átadtam neki a bort fehér nejlonzacskóban, s amikor kibontotta, a címkét nézte azonnal. De észrevette magát, s zavarba jött. Elnézést, mondta, csak az évjáratot... nem mindegy, hogy melyik évben... Összeharapta a száját és elhallgatott. Aztán maga mögé mutatott, be a sötét kis helyiségbe, ahonnan máskor zsebrádió hangja szól. De most csönd volt.

Egyszer majd elmesélem ezt az egészet, dünnyögte, mire bólintottam, s megindultam fölfelé, az én biztonságosnak hitt, túlfűtött vackomba, s zúgott bennem a karácsonyi vers még, aggasztott a bolond Vincent sorsa, az ég kék volt és a magas fenyőfák törzse rozsdabarna – mentem elszántan fölfelé, pedig nincs is Isten, csak Vincent meg a szél meg én, egy fasor, egy nagy sárga parasztház Arles közelében valahol. Elszórva pár pipacs, pár részeg fehér virág dalol.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.