galéria megtekintése

Reggeli szülők tolatóradarral

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 15. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

Az egész országot megrázta, mint Floki a tollseprűt a két hete fölröppent hír, miszerint egy tatabányai iskolarendőr megbilincselt és amúgy amerikai módra a motorháztetőre terített egy tilosban parkoló apukát az egész iskola szeme láttára.

Felháborodott szülők petícióztak, bloggerek blogoltak, kommenterek kommenteltek a példátlan rendőri túlkapáson. Kiderült aztán, hogy az apuka sem volt éppen nagyon csendes-rendes gyerek, ő állt neki emberkedni a rendőrrel, az meg rendesen túlreagálta a dolgot. Persze az, akinek fegyver van az oldalán, és mögötte az egész állam, kezelhetné nagyvonalúbban, ha beszólnak neki.

Két frusztrált, arrogáns magyar találkozott, az egyiken éppen egyenruha volt. A másiknak meg az ablakból figyelt a gyereke. Én viszont, saját tapasztalataim alapján, egyáltalán nem becsülném le a gyerekeiket iskolába fuvarozó idegbeteg szülők társadalmi veszélyességét. Mifelénk, az ultrafejlett kertvárosban, nyilván mindenki autóval hordja a gyerekét. Két iskola is van kétszáz méteren belül, mindkettő előtt érdekes közlekedési jelenetek játszódnak reggelente.

 

Pedig a két iskola száz-száz méteres körzetében összesen négy kijelölt parkoló van, ebből kettő olyan hatalmas, hogy külön-külön elbírná a teljes reggeli forgalmat. De hát ki akarna mondjuk ötven métert gyalogolni a parkolótól az iskoláig, amikor a kapu előtt hetven centire is megállhat tilosban? Mifelénk az iskolarendőr nem kötekszik a tilosban parkolókkal. A kötekedést megoldják a szülők egymás között, ha úgy adódik.

Úgy biztonságosabb. Nincs se bilincs, se gumibot. Csak szegény igazgató mondja el minden évnyitón, mit elmondja!, könyörög: soha, egyetlen pillanatra se álljanak meg a kapu előtt, mert volt már rá példa, hogy a mentő nem tudott bejönni egy „beugrom egy percre, bocs” szülő miatt.

Hiába. Beugrik egy percre, fordítva parkol, hogy a másik alig tud kiállni, megáll az út közepén, csak kiugrik a gyerek, „uzsonna itt maradt”, ja, „úszócucc”, „várjál, a kajapénz”, mögötte meg dudál vörös fejjel, mert nyolcra benn kéne lennie Pesten a dugóban, a dudálást meg vörös fejjel hallgatja a harmadik a földszinti lakásban, éjjel négyig dolgozott, fél nyolckor még szeretne aludni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.