galéria megtekintése

Reformkor

6 komment


Hargitai Miklós

Winston Churchill, Konrad Adenauer, Robert Schuman, Alcide de Gasperi – többek között őket nevezik az Európai Unió alapító atyái­nak. Jobboldali, konzervatív, kereszténydemokrata politikusok tetemes történelmi tapasztalattal, nemritkán ellenállómúlttal és bölcs belátással arra nézve, hogy mit eredményezett Európa számára a nemzetállami érdekérvényesítés kizárólagossága – két világháborút, megszámlálhatatlan forradalmat és olyan rossz kompromisszumokon nyugvó békerendszereket, amelyektől egyenes út vezetett például a permanens közel-keleti válságig, illetve az abból kiágazó menekülthullámig.

A fent nevezett urak viszont kitaláltak valamit, ami annyival jobb az 1945 előtti világnál, hogy létrejötte az előzmények ismeretében szinte megérthetetlen. Az elmúlt 50-60 év európai fejlődése (egyfelől a jóléti államokkal, az érdekegyeztetés rendszereivel, az em­beri és közösségi jogok garanciáival, másfelől a sokszor értelmetlennek tűnő bürokráciával, a megfékezhetetlen lobbizással és a munkaerő, a tőke, a szolgáltatások mellett olykor a terroristákat is áteresztő légies határokkal) a végső mérleget tekintve annyira bejön az itt élő embereknek, hogy például a régóta az EU ellen hangolt magyar társadalomban is kényelmes kétharmada van az uniós tagság pártolóinak.

Egy Orbán Viktor nevű, a Fidesz-barát sajtóban rendre a polihisztor Nógrádi György felvezetésével szerepeltetett államférfi tegnap mégis azt találta mondani, hogy az Európai Unió az alapjait – a miniszterelnök szubjektív válogatásában: a költségvetési ügyeket, a schengeni szabályozást, a terrorveszélyt és a bevándorlást – tekintve nem működik, ezért az alapoktól újra kell gondolni, az alapszerződéshez is hozzányúlva, voltaképpen az uniót újraala­pítva. Hogy valóban a kormányfő által említett tételek adnák az EU lényegét, azzal talán még mostanában is kevesen értenének egyet, nézzük inkább, hogy kik eveznek egy csónakban ­Orbánnal, kik lehetnének az újraalapító atyák és anyák. A putyinista szlovák Robert ­Fico, akit még a saját pártcsaládja sem veszi komolyan? A példaképnek ­Kazahsztánt tekintő cseh Milos Zeman? A lengyel ­Beata Szydlo, aki eddig egy polgármesterséget és egy elnökválasztási kampány vezetését tudja felmutatni politikai teljesítményként? Esetleg Marine Le Pen, aki családi szappanoperát csinált a francia belpolitikából?

 

Nem azt állítjuk, hogy ez a csapat ne tudná szétverni az uniós felépítményt – simán lehet, hogy összejönne nekik. Csak azt mondjuk, hogy eddig semmit nem produkáltak, ami az eredményeit tekintve vonzóbb lenne a létező Európánál, és hogy – miközben nemzetállami megoldásokat sürgetnek – offolnak mindenfajta kooperációt, de naponta ostorozzák az EU-t a közös cselekvés hiányáért, a titkosszolgálatok együttműködésének zökkenőiért, az ­európai menekült-nyilvántartás hézagaiért; csupa olyasmiért, amiről nehéz feltételezni, hogy a százszázalékos nemzeti szuverenitás majd megoldja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.