galéria megtekintése

Ragály

7 komment


Tanács István

Aki valamennyire ismeri Botka László személyiségét és működését, azt egyáltalán nem lepte meg, mennyire egyértelműen bukott meg az MSZP választmányielnök-választásán. Aki nem ismeri, az sajnálkozik, hogy legnagyobb reménységét, egyetlen partiképes miniszterelnök-jelöltjét buktatta meg a szocialisták kongresszusa. Vélhetőleg az tette be a kaput, hogy választmányi elnökként ugyanúgy viselkedett, mint polgármesterként: párttársaival is úgy beszélt, mint a szegedi közgyűlésben a képviselőkkel. Kigúnyolva, megalázva, fölényesen röhögcsélve.

Botka 2002 októbere óta Szeged polgármestere – a hatalomban eltöltött 14 év sokat rongált a jellemén. Éppen olyan antidemokratikusan vezeti a várost, ahogyan Orbán Viktor az országot. Nem érvényesülhet más akarat, csak az övé, az igazán lényeges információkat egy nagyon szűk kör ismerheti, a város meghatározó médiumait a befolyása alatt tartja. A nyugdíjaskluboknak közpénzt osztogat, lépten-nyomon a város eredményeivel dicsekszik. Holott Szeged az Európai Unió egyik legkevésbé fejlett régiójának központja, amely nem emeli környezetét, inkább elszívja előle a forrásokat.

Sorozatos választási győzelmeit ugyanaz magyarázza, ami Orbánéit: a fajsúlyos ellenfél hiánya, és az a pszichózis, amit a fenyegetett, magányos erőd képének, hősiességének sulykolásával idéz elő. Péter László kifejezésével: ez egy ragály. Ahogyan Orbán eredményesen hivatkozik a különleges magyar népre, amely szabadságharcot folytat Brüsszel meg a nagytőke ellen, ugyanúgy sikerrel szédíti Botka a szegedieket, hogy ők különbek mindenki másnál, demokraták, nyugatosak, dacolnak a Fidesz-diktatúrával, ők a szabadság utolsó bástyái.

 

Botka körül a 2006-ban kezdődött második ciklusa óta halmozódnak a gyanút keltő ügyek: a Szeviép-csoport önállóan vagy konzorciumok tagjaként sok mindet épített Szegeden és a környékén – és eltűnt onnan közel 10 milliárd forint. Orbán Viktor már a 2002-es kampányban ugyanazokat ígérgette Szegednek – új Tisza-hidat, végre rendes uszodát, ami Botka három és fél diadalmas ciklusa alatt sem valósult meg. A Legfelsőbb Bíróság 2010-es jogerős ítélete ellenére a város cége még mindig nem adta ki a Mars téren tönkretett kereskedőknek a beruházáshoz kapcsolódó szerződéseket, amelyeket azért szeretnének nyilvánosságra hozni, mert sejtésük szerint a város hamis adatokat szolgáltatott az Európai Uniónak.

Botkát tehát nem érdemes sajnálni. Programjáról nem tudni. Amire Szegeden képes, arra országosan nem – tudja ezt ő is meg a párttársai is. Hogy mire megy az új vezetés nélküle? Talán átjátsszák a baloldali ellenzék vezetését Gyurcsány Ferencnek – Molnár Gyula nyilatkozatai alapján ez nem kizárható. Esetleg megint lemondanak a rendszerváltás vidéki veszteseiről, hogy megfeleljenek a fővárosi értelmiségnek és civil szervezeteknek. Hogy ez hány százalékra lesz elég 2018-ban, az majd elválik. Attól is függ, milyen lesz a világ akkor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.