galéria megtekintése

Ráfizetős modell

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 30. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Különös bizonytalanságot teremtett az egészségügyben a kormányzati folytonosság. Bár már véget ért az államtitkár-casting, e pillanatban senki nem tudja, hogy merre halad tovább az ágazat. A Fideszt a tét nélküli választási kampány nem kényszerítette rá arra, hogy színt valljon a terveiről, az eddig vezénylő Szócska Miklós magyarázat nélküli ejtése pedig mindenkit elbizonytalaníthatott, aki elhitte, hogy az egészségügyben holnap is igaz lesz, ami tegnap az volt.

Nem is lenne semmi baj, ha az ágazat nem állna az összecsuklás szélén, ha nem volna máris hatvanmilliárd forintnyi fedezetlen számla a kórházaknál, és nem válna napi tapasztalattá, hogy betegek maradnak ellátatlanul, mert a rendszer „hárít”. Nem tudni, kinek mi jár, és nincs erő, amely kikényszerítené, hogy valóban megkapjuk, amire égetően szükségünk van.

Ez a vákuum alkalmasnak bizonyul arra, hogy a legkülönfélébb szereplők hirdessenek új programokat és tegyenek országmentő javaslatokat.

 

Legutóbb az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) ötletelt, mondván: muszáj beengedni a magánforrásokat az egészségügybe. Mégpedig olyan sebességgel, amely mellett már arra sincs idő, hogy a nagypolitika meghatározza, mi jár a járulékért, és miért kell(ene) a betegnek fizetnie.

A javaslatokban egy a közös: az ötletelők új forrásokat akarnak. Ami érthető is, hiszen ahhoz már mindenki elég jól ismeri az Orbán-kurzust, hogy tudják, költségvetéstől nem várhatnak érdemi többletet. Még jó, ha nem vonnak ki még több pénzt az ágazatból. Így a varázsige a magánforrások bevonása lett. Ebben mindenki egyetért, tekintet nélkül arra, hogy az orbáni kétharmad eredendően a balliberális kormány vizitdíj nevű magánforrás-bevonási kísérletének megtagadásából született.

S arra sem jut egyelőre sok figyelem, hogy a forrásbevonás részleteiről, illetve szakmai, gazdasági, szociális és morális következményeiről vajmi keveset tud egyelőre bárki is.

Ma olyan időket élünk, amikor a szakmabeliek is könnyen felsorakoznak az Uzsoki kórházban már alkalmazott fizetős modell általánossá tétele mögött, holott annak hatásáról tapasztalat és idő híján egyelőre szinte semmit sem tudni.

Ugyanilyen lelkesedés kíséri azt a javaslatot, hogy fizessenek a betegek az orvosválasztásért, miközben csak érintőlegesen kerül szóba, milyen feltételei, illetve következményei lennének ennek az érintett intézményeknél. Pedig – egyebek mellett – tökéletesen mérhetővé és átláthatóvá kellene tenni az egyes orvosok szakmai munkáját, másrészt lehetőséget kéne teremteni az orvosok szabad és tisztességes versengésére a ma még megkövült hierarchiáktól megnyomorított osztályokon.

És akkor még nem szóltunk arról, hogy miként garantálható a szűk gyógyító kapacitások igazságos elosztása egy-egy kórházi részleg „orvosválasztó”, illetve a pusztán a befizetett járulék ellenében gyógyulni vágyó betegei között.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.