galéria megtekintése

Quo vadis, Marx?

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 25. számában
jelent meg.

Dr. Weltner János
Népszabadság

A sajtó sokat foglalkozott mostanában a közgáz aulájából eltávolított Marx-szobor dolgával. Mivel a legkevésbé sem csak a közgázról vagy a szoborról van szó, az alábbiakkal segítenék jó megoldást találni.

Kossuth Lajosnak Washington talán legfontosabb épületében, a Capitoliumban van szobra, mégpedig Washington és Lincoln társaságában. Mindhárman részesei az amerikai történelemnek – ha nem is egyenlő súllyal. Igaz, hogy arrafelé nem szokás a múltat végképp eltörölni, sokkal inkább tanulmányozni, a tanulságokat megszívlelni.

Minálunk viszont sokan szeretnék a történelmet átírni, átértelmezni, egynémely eseményeket kitörölni, másokat felnagyítani, esetleg más megvilágításba helyezni. Ezt szolgálná Karl Marx szobrának (1957, Farkas Aladár) kitoloncolása a volt Vámházból (illetve: végül házon belüli félretoloncolása egy eldugott helyre). Az épületet anno Ybl tervei szerint emelték – részben carrarai márványból és részben Carrarából hozott kőfaragókkal, a Schlick és a Neuschloss gyárak termékeit is használva. A díszítőelemekről Sommer, Jungfer, Scholz és Róth gondoskodtak.

 

No de az egyetem új nevéhez, a Corvinushoz illő jelképrendszer megtalálása és ennek szoborlása a súlyos elvárások ellenére sem lesz könnyű. Az egyszerűség kedvéért lehetne az Mátyás király, noha ő a bolognai mintára alapított egyetemét Pozsonyba helyezte. Vitéz János bábáskodott a kor felsőoktatása körül, de esélyein sokat ront, hogy később összeesküvést szőtt Mátyás ellen. Mátyás tudósai között sajna nem volt mezőgazdasággal vagy gazdaságtannal foglalkozó, ez utóbbi tudomány akkor mifelénk nem létezett, noha Luca Pacioli (1445–1514) a kettős könyvelést Mátyás korában írta le. Az első hazai közgazdasági megnyilvánulást 1583-ra teszik és Bethlen Gábor fejedelemnek tulajdonítják, aki viszont sem humanistának, sem reneszánsz személyiségnek nem tartható, inkább központosító, monopóliumokat támogató uralkodó volt. A mezőgazdasági képzést pedig a XVIII. század végén alapított Georgikonhoz kötjük.

Bárki vagy bármi legyen is az új jelkép, és akárhová helyezik is az aulában, ebből persze még nem következne szükségszerűen, hogy Marx szobrát száműzni kellene. Esetleg elég lenne kicsit arrébb tolni, ami ugye közgazdaságosabb (olcsóbb) is lenne a csökkenő állami támogatás következtében gondokkal küzdő egyetemen. Avagy az arkangyalos-sasos, a szovjet hősi emlékművel szemben elhelyezett szobor módjára lehetne akár az újjal szemközt is.

Ha pedig az új jelkép nem egy fekete holló (corvus) lenne a királyi címerből, hanem egy fehér holló, akkor az akár Marx fejére is elhelyezhető lenne.

* A szerző orvos.

***

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.