galéria megtekintése

Putyin lábnyomában

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 28. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

A maci új málnást akar. Olyat, amelyikben az eddiginél jobban beleszólhat abba, hogy ki mennyit legelésszen. Vlagyimir Putyin a múlt héten új világrendet sürgetett, „globális konszenzussal” elfogadandó új játékszabályokat. Azzal fenyegette meg Amerikát, hogy ellenkező esetben mindenkivel szembekerül, s célzott rá, hogy evégett az oroszok szívesen együttműködnének Nyugat-Európával.

Az orosz elnök a Valdai Club éves ülésén azt állította, hogy Moszkvának nincsenek világvezetői ambíciói, nem akar birodalmat építeni, és még csak szomszédai szuverenitását sem akarja megsérteni. Oroszországnak olyan világrendre van szüksége, fejtette ki, ahol ellenfelei nem zárhatják el politikai alapon a gazdasági forrásoktól. Vagyis nemcsak saját politikáját illetően hazudott, hanem rögtön meg is vádolta az ellenfeleit azzal, amit saját maga szokott elkövetni.

A Valdai Clubot az oroszok tizenegy éve a külföldre, mindenekelőtt az USA-ra néző ablakként találták ki, ám az amerikai törzsvendégeknek az idén már gondot okozott, elfogadhatják-e a meghívást, nem használják-e ki őket a propagandaháborúban. Az Ukrajna elleni agresszió főleg Oroszország szomszédságában keltett félelmet, de Nyugat-Európát és Amerikát is ráébresztette, milyen veszélyes irányba indult el a Kreml.

 

Az elemzésekben egy tisztán gazdasági szempont is felmerült: vajon van-e olyan helyzetben Oroszország, hogy kihívást intézzen a szerinte túlságosan is Amerika-központú világrend ellen. A válasz egyértelmű nem, és nem csak azért, mert az orosz gazdaság ezer sebből vérzik, növekedése leállt, tőke- és technológiahiányos, illetve egyoldalúan függ a nyersanyagpiacoktól. Putyin terveinek útjában egy másik akadály is tornyosul: Amerika már megint újra kitalálja önmagát. Hanyatlása se nem olyan gyors, se nem olyan biztos, mint amiben Moszkvában (és egyesek itt, Budapesten) reménykednek.

A palagáznak és a palaolajnak köszönhetően az USA hamarosan nemcsak önellátó lesz energiahordozókból, de az energiahordozók jelentős exportőreként lép ki a világpiacra. Ez gyors ütemben átrajzolja az olaj- és a gázárakat, Oroszország hátrányára módosítja a cserearányokat. A bőségesen rendelkezésre álló olcsó energiának és a viszonylag nem túl drága munkaerőnek köszönhetően a korábban Kínába és máshová kihelyezett termelőkapacitások egy része visszatér Amerikába.

Az újraiparosítási folyamat jegyében modern, elsősorban amerikai technológiákon alapuló iparágak születnek, új exportlehetőségek nyílnak meg. (Nem utolsósorban a felpörgetett Kínába.) Csak idén 500 milliárd dollárt fektetnek az új amerikai iparba: a „pipogya” Barack Obama nyolcéves elnöksége alatt a válságból indulva nemcsak talpra állnak, hanem a hosszú távú gazdasági fellendülésük új, XXI. századi alapjait is megteremtik.

Putyin lábnyomában járva ezzel az Amerikával szemben lép hadiösvényre a magyar kormány ezekben a hetekben. És akkor egy szót nem szóltunk a demokráciáról vagy az internetadóról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.