galéria megtekintése

Púposodó szőnyeg

2 komment


Szilvássy József

Németh Zsolt nemrég a szlová­kiai nemzetiségi oktatásügy helyzetét elemző budapesti tanácskozáson kimondta: nem lehetséges jó viszony Magyarország és Szlovákia között a felvidéki magyar iskolák fennmaradása nélkül. Az Ország­gyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke elismerte, hogy a két ország kapcsolatai történelmi összehasonlításban nagyon jók, de a felvidéki iskolák bezárása nagy veszély a határon túli magyar közösségekre.

Csakhogy Németh Zsolt az egyetlen anyaországi kormánypárti politikus, aki ezt szóvá teszi. A két szomszéd ország politikai románca négy évvel ezelőtt kezdődött, amikor Orbán Viktor és Robert Fico először találkozott személyesen egymással, és azóta is tart. A szlovák miniszterelnök akkor előre leszögezte, hogy kizárólag két- vagy többoldalú gazdasági kérdésekről, közös beruházásokról hajlandó tárgyalni.

Magyar partnere ezt elfogadta, mondván, hogy a közös gazdasági sikerek „oldalvizén" a kényes kérdések is fokozatosan megoldódnak. Csaknem fél évtized után legfeljebb félsikerről beszélhetünk. Nyögvenyelős tempóban, de bővül az energetikai együttműködés, kibontakozóban a határon átnyúló regionális kapcsolatok. Közben a két kormányfő elsősorban a migránsválsággal kapcsolatos pozícióik erősítése érdeké­ben jól működő véd- és dacszövetséget is kötött.

 

E kifényezett érem másik oldalán a szlovákiai magyarok gondjai sötétlenek. Közben az új barátok a kényes kérdéseket a szőnyeg alá söprik. Ha alsóbb vezetői szinteken mégis konszenzusra jutnak, a pozsonyi politikai akarat hiányában hamvába hal minden javaslatuk.

Így aztán az alája söpört ügyektől egyre csak púposodik a jelképes szőnyeg. Pedig a felvidéki magyarság fölött sötét fellegek gyülekeznek. Robert Fico kormánypártja eleve lesöpör minden tervezetet, amely a magyarok jogi helyzetének, azonosságtudatának megerősítését célozta. A hivatalos Budapestnek nem volt egy szava sem, miközben a szlovákiai magyarság lélekszáma tíz év alatt 110 ezerrel csökkent, főleg a gyorsuló asszimiláció, valamint a fiatalok tömeges elvándorlása miatt.

Szeptembertől még rosszabb lehet a helyzet, ha életbe lép az oktatási törvény módosítása, amely az érintett pedagógusok és szülők erősödő tiltakozása ellenére sincs tekintettel a minimálisan megkövetelt létszám tekintetében a nemzetiségi sajátosságokra. Emiatt legalább száz magyar tannyelvű kisiskola, hovatovább a nemzetiségi oktatási hálózat maga is végveszélybe kerülhet.

A közelgő szlová­kiai parlamenti választások előtti izgatott légkörben a helyzet az MKP és a Híd számára is kampánytéma, mellyel egymásra mutogatnak. A magyar kormány áthidaló anyagi támogatást ígér, ami nemes, de távlatos megoldást nem jelent. Ezt a felvidéki szakértőknek kell mielőbb az asztalra tenniük. Budapest kötelessége pedig, hogy az orbáni oldalvizen elérje az egyik legfontosabb felvidéki szellemi fundamentum megőrzését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.