galéria megtekintése

Provokál

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 21. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

A Manilából távozó Ferenc pápa annak a markáns véleményének adott hangot, hogy a katolikusoknak nem kell úgy szaporodniuk, „mint a nyulaknak”. A felelős családtervezésnek ugyanis vannak az egyház szexuáletikai tanításainak megfelelő módjai is. Hozzátette, hogy senki nem mondhatja meg másoknak, mekkora az ideális család.

Ferenc megválasztása után méltán vált a katolikus hívek közösségén messze túl is erkölcsi tekintéllyé. Minden gesztusán átsüt, hogy érző szívű ember, még ha a világ hatalmasságai közül való is. Rajta mégis látszik, hogy tudja: a kereszténység mit sem ad a világi hatalomra.

Ez téveszti meg néha azokat a csodálóit, akik nem római katolikusok. Belső, egyházi kérdésekben is nyitottságot, reformokat várunk tőle, és ha néha csalódást kelt, ijedten konzervatívnak minősítjük. Most sem ment tovább annál, amit egyháza tanítása lehetővé tesz, még ha provokatív stílusban tette is.

 

Felveti a híveket gyötrő etikai kérdéseket, jelzi végtelen – alkalomadtán fájdalmas – bonyolultságukat, de nem lép túl az egyház fejeként ennek saját hagyományain. Ha nem egyháztagként joggal várhatjuk el, hogy erkölcsi természetű intéseit az egyház legfeljebb tanácsként fogalmazza meg számunkra, de ne akarja ránk kényszeríteni, úgy nekünk is fejet kell hajtanunk azon igénye előtt, hogy saját híveinek azt tanítson, amit kíván.

A pápa a megértés és az együttérzés gesztusait gyakorolja. Ha lesz belőlük teológiai tanítás, azt nem ő egymagában fogja megalkotni, hanem az egyház kívülről is jól megfigyelhető útkeresése fogja kirajzolni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.