galéria megtekintése

Pozsonyi cunami

1 komment


Szilvássy József

Politikai sokk érte Szlovákiát a szombati parlamenti választással. Szinte mindenki vesztett. Győzelmet aratott, mégis bukott a Robert Fico vezette Smer – SD, hiszen négy év alatt több mint 400 ezer támogatót veszített. Nagy pofonba szaladt bele a többi hagyományosnak mondható párt is. A nem is olyan rég még markáns jobbközép tömörülésnek, a Mikulás Dzurinda által alapított Szlovák Kereszténydemokrata Uniónak ­(SDKÚ) a szavazópolgárok 0,3 százaléka jutott. Ezzel ez a párt megkapta a kegyelemdöfést.

Parlamenten kívül rekedt a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) is. Harmadszor jutott ugyanerre a sorsra a Magyar Közösség Pártja, de nincs mivel büszkélkednie a Bugár Béla vezette Most-Hídnak sem, amely azonban legalább bent maradt a parlamentben.

Akadnak váratlan nyertesek is, melyek közé a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a mind­össze fél éve alakult protest mozgalom, a Család Vagyunk (Sme rodina) tartozik. Elnökük, Boris Kollár nagyvállalkozó azt ígéri, hogy a nyugdíjasok számára ingyenessé teszi a gyógyszereket, leváltja az igazságszolgáltatás valamennyi vezetőjét, hogy a szőnyeg alá söpört korrup­ciós botrányok szereplőit végre felelősségre vonják, és a politikusokkal összefonódott oligarchákat kiseprűzik a politikai porondról.

 

Elégedetten döngeti a mellét Marián Kotleba, a szélsőséges Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) vezére is, hiszen több mint 100 ezer voksot gyűjtött be.

A szombat éjjeli politikai cunamit a politikusok elképesztő melléfogásai okozták. Robert Fico úgy vélte, hogy a migránsválság túllihegésével elterelheti a figyelmet az egészségügy és a pedagógustársadalom súlyos gondjairól. Taktikájával kártékony szellemet engedett ki Pandora szelencéjéből. Az általa gerjesztett idegengyűlöletre építette kampányát a rasszista Kotleba. Ezt a baklövést csak Robert Fico legfanatikusabb hívei nézték el, mások viszont a korábbi évekhez képest nem annyira harsány és primitív nacionalizmust képviselő Szlovák Nemzeti Párthoz verődtek. A hagyományos ellenzéki pártok egymással viszálykodtak, képtelenek voltak alternatívát felmutatni Robert Ficóékkal szemben. Sőt: akadtak, akik a leendő kormánykoalícióban bízva összekacsintottak a Smer – SD párttal.

Piros lapot mutattak fel a felvidéki magyar polgárok Berényi Józsefnek, sárgát Bugár Bélának is, amiért újra képtelenek voltak összefogni. Bugárnak szemére vetették, hogy Fico kegyeiért ácsingózott. Berényi elégtelen bizonyítványába pedig az is bekerült, hogy a Fidesz fiókpártjává fokozta le a Magyar Közösség Pártját. A budapesti közmédia ízléstelenül elfogult kampányharsogása csak növelte a kiábrándultak számát. A felvidéki magyarság így szintén a nagy vesztesek közé tartozik.

Országos viszonylatban sok keserű pirulát, még békát is kell lenyelnie annak, aki működőképes kormánykoalíciót akar összehozni. ­Robert Fico lényegesen megcsappant hatalmának megőrzése érde­kében erre nyilván hajlandó lesz. Ha kudarcot vall, a liberálisok vezetője, Robert Sulík a jobbközép szövetség tető alá hozása érdekében megpróbálhatja a Híd és a Szlovák Nemzeti Párt összebékítését, ám ez aligha fog sikerülni. Kiútként inkább az előre hozott választások kínálkoznak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.