galéria megtekintése

Politikus párizsi

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 23. számában
jelent meg.


Papp Sándor Zsigmond
Népszabadság

Akár meg is győzhettek volna arról, hogy nem jó nekem, ha nyitva vannak vasárnap a boltok. Számos gazdasági érv és több hagyományos érték is felhozható a tegnaptól érvényes új rendszer mellett. Hogy akár a családi, vagyis a társadalmi béke is múlhat rajta. (Én magam is dolgoztam, dolgozom vasárnap, sosem volt felemelő, de a hivatásom része, nem érdemes ezt vitatni.) Tehát hajlottam volna az igenre, ha bevonnak, úgy tesznek, mintha megkérdeznének. Ha nem egy politikai kísérletnek vagyok tanúja, amely azt hivatott demonstrálni, hogy „ezt is megtehetjük” minden érv és ellenkezés dacára. Mert mi jobban tudjuk.

Most viszont itt ülök az első „szabad és családi” vasárnapon, s máris vásárolni mennék a kedvenc kertészetembe, aztán a boltomba. Oda, ahova eddig is jártam. És nem vagyok kíváncsi arra, hogy melyik bolt milyen taktikával játszotta ki a törvényt, melyik van elvileg a legközelebb.

Nagy gond van ott, ahol a mindennapi életvitelnek kell alkalmazkodnia a törvényhozók rögeszméihez, és nem a törvényalkotás alázata tereli mederbe az élet bonyolult útjait. Jó esetben ez téves döntés, rossz esetben rosszul értelmezett atyáskodás, a legrosszabb esetben diktatórikus rövidlátás. Olyan, amely azt hiszi, hogy törvényekkel lehet szabályozni a soványságot és a családszeretetet, ám amikor valóban tehetne a családok érdekében, akkor a vak komondor útjára lép.

 

Kisebbségiként, diktatúrában nőttem fel, így pontosan tudom, hogy ez még nem az. Ám azt is, hogy a mostani döntések dallama már nagyon közelít ahhoz, amit az egyhangú kórusok fújtak. És azt is tudom, hogy a hasonló döntések logikája mennyire közelít a többségi, az államalkotó nép képviselőinek észjárására, akik mindig jobban tudták, hogy mi kell a kisebbségnek, mint a kisebbség maga. De most a kisebbség tudja jobban a többségénél, ami megint csak nem az általános családszeretet felé vezet. Nem a család általános kultusza felé.

Sokan mondhatják, hogy nem olyan fajsúlyú kérdés ez, hogy ennyi mindent kellene ideráncigálni miatta. Majd megveszem a párizsit hétfőn, olyan nagy kár nem ér ezzel. Csakhogy ez épp az a döntés, amelyet nem kívántam átadni másnak. S lassan több olyan generáció is felnőtt, amely már nem hordozza a csontjaiban azt a reflexet, hogy az államot okosabbnak, gondoskodóbbnak és szeretetreméltóbbnak kell képzelni, mint amilyen. Nem hiszi magát kisebbnek, elnyomottabbnak, butábbnak, mint ahogy sulykolták belé éveken át. Őket érinti legérzékenyebben ez a buta döntés.

De most gyereksorba taszított felnőttként azt szeretném kérni az állam bácsitól, hogy lehetőleg másként szerezzen magának tekintélyt, ha már mindenáron erre hajt. Következetes és körültekintő jogalkotással próbálja meg elérni azt, amire most képtelen. Úgy teremtsen magának szoborhoz illő múltat, hiszen tudjuk, hogy erre oly különösen érzékeny, hogy nem rontja el túlságosan a jelent.

Mert soha, egy pillanatig sem szeretnék politikán gondolkodni a párizsim felett. Legalább akkor hagyjanak békén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.