galéria megtekintése

Politikai huligán

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 04. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

A változást hiányolta Novák Előd, a Jobbik országgyűlési képviselője, miután a törvényszék új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot a Biszku-perben. Pedig nagyon is sokat változott az ország, akár az elmúlt huszonöt évben is, példának okáért ennek köszönheti a jobbikos politikus, hogy minden következmény nélkül hajthatott végre politikai performanszot egy bírósági tárgyalóteremben.

Igaz, próbált úgy tenni, mintha pillanatnyi tudatzavarban szenvedve összekeverte volna a törvényszék tárgyalótermét egy futballstadionnal, ahol nemhogy bocsánatos bűn, de kifejezetten elvárt cselekedet odakiabálni valami alpárit a bírónak. Novák azonban pontosan tudta, hogy hol van, még az értelmiségi szemüveget, a nyakkendőt és az öltönyt is magára öltötte, de mint kiderült, nem a tisztelet jeleként, inkább csak azért, hogy senkinek se tűnjön fel, hogy a tárgyalóteremben megjelent egy politikai huligán.

– Egyetlen napot sem fog börtönben ülni ez a tömeggyilkos! A történelmi felelősség most már a bíróságot is terheli! Mansfeld Péter pedig forog a sírjában – üvöltötte forradalmi hangon, mielőtt a bíró felszólította a teremből való távozásra. – Biszku Bélával legyen ilyen határozott – vetette még oda a tárgyalóterem ajtajából, s ha máskor nem, a folyosó magányában talán eszébe jutottak felesége, Dúró Dóra intelmei a parlament tekintélyéről, amelyet előszeretettel citál az általa vezetett bizottság ülésein, s ami talán otthon is szóba kerül szakmai fortélyként egyszer-egyszer, ha már a férj és a feleség is képviselőként keresi a kenyerét.

 

A képviselőnek lehet magánvéleménye erről az ítéletről, valamint a helyzetről, hogy az elmúlt 25 év nem volt elegendő lezárni ezt az ügyet. Ő maga azonban akkor testesítette volna meg az általa kívánt változást és a pártja nevében sugallt jobbik Magyarországot, ha – tiszteletben tartva az Országgyűlés, a bíróság és egyben saját emberi méltóságát – nem kezd el magából kikelve üvöltözni a tárgyalóteremben. A hatalmi ágak szétválasztásának elvégre mégiscsak minimális szintje, hogy ne a bírósági rendfenntartók jelenléte tartsa távol a főhatalom emberét a bírótól.

A bírónak el kell viselnie egy-két beszólást mondjuk K. Józsefnétől, amikor éppen elítéli a fiát súlyos testi sértésért. Egy országgyűlési képviselőnek azonban politikai alapkötelessége csendben maradni, s majd a tévéstáboknak és újságíróknak elmondani a véleményét. Milyen alapon várja el – mert el kell várnia! – a polgároktól a törvények tiszteletét, ha maga deklarálja, hogy a bíróságot csak cirkusznak tekinti? Minden társadalom olyanná válik, mint amilyen az elitje – tartja a mondás.

Novák Előd, függetlenül attól, hogy a konkrét ügy lényegét tekintve igaza van-e, radikális változást követelve folytatta a 25 év politikai hagyományát, újra átlépett egy határt, megengedett magának valamit, amire az átlagpolgár még gondolni sem mer. Megmutatta, hogy nem az ő elitjük (lesz) a jobbik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.