galéria megtekintése

Politika Zrt.

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 21. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

A magyar politika ma hozzávetőleg annyira kedvelhető, mint a ciánmártással meglocsolt zsírszalonna. Mert lényegében fokozhatatlan az intellektuális és eszmei üresség, amely a mainstream pártokat jellemzi.

A napokban Németh Árpád, az MSZP győri frakcióvezetője baloldali szempontból fejtegette Orbán Viktor tusványosi beszédének pozitívumait. Ezzel legalább azt világossá tette: úgy juthatott helyi elöljárói posztig, hogy viszonylag keveset gondolkodott azon, mit is jelent az egalitarizmus iránti elkötelezettség, amelyre eredetileg pártja szerveződött. Merthogy aki olykor gondol valamit az egyenlőségpártiságról és a szabadságról, és hallott arról, mi történt ebben az országban a munkavállalói jogokkal, a szociális ellátórendszerrel és az oktatással, továbbá tényleg odafigyelt Orbán újabb retorikai kalandjára, az legföljebb elszomorodott, de hogy önfeledt kommentekkel nem jelentkezett, az biztos.

Csakhogy idehaza igyekeznek leszoktatni minket arról, hogy azt képzeljük: akik a politikával foglalkoznak, gondolnak valamit a világról. Ezt jelzi, hogy a gyors karrier egyetlen garanciája a semmitgondolás és a határtalan szervilizmus. Ennek betudhatóan alakult úgy, hogy ma már a pártokból érkezhetnek olyan miniszterek és államtitkárok, akiknek lényegében egyetlen mondásuk sincs a reggel eléjük készített egyszerű paneleken kívül, minek nyomán még csak csodálkoznivalónk sincs, ha az illetékes a rezsidémontól kezd el rettegni a szüreti bál alkalmából két lazackaviáros kiflicsonk elfogyasztása között.

 

Merthogy tényleg nem szól már semmiről ez az egész, csak a bizniszről, a haverokról és a szervezetmenedzsmentről. Néhány kivételtől eltekintve azt látjuk, hogy a vállalkozójelöltek megkeresik azt a pártmaskarába öltöztetett politikai céget, amelyben gyorsan sikeresek lehetnek, majd saját érdekeik hatékony érvényesítésére törekednek. E folyamat fináléjában pedig meséket olvashatunk arról, hogy János szomorú, Lajos és/vagy Árpád vetélkedik, és izgatottan várjuk, hogy a következő részben mi lesz Lászlónéval.

Nyilván hihettük egyszer, hogy az ország nem hasonlít majd jobban egy zsákmányszerzésről szóló középszerű amerikai sorozat harmadik évadára, mint a közös történetünkre, de aki az utóbbi időben látta például az egykor szépreményű, ma már inkább Hagyó-tani kutatásokat végző L. Simon László államtitkárt közlekedni a közpénzek dzsungelében, az már attól a reménytől is elköszönt, hogy egyszer még számíthat valamire. És mindezek után az már nagyon kevés, hogy van sajtóközlemény, tájékoztató és hogy Orbán átlépte a Rubicont (műsorunk 645. részét látták...); több pedig csak akkor lesz, ha a politikát nem hagyjuk többé csak a politikusokra. Megtehetjük persze, de abból csupán az következik: kiteljesedik végre e zártkörűen működő részvénytársaság munkássága, és csúcsot dönt üzleti eredménye.

Ami viszont nem jelent semmi mást, csak a részvétlenség diadalát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.