galéria megtekintése

Pofátlanok

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 16. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

A „pofátlan” végkielégítéseket terhelő 98 százalékos különadó sérti a tulajdonhoz való jogot – állapította meg a strasbourgi bíróság, így az Alkotmánybíróság is kimondta: az e sarcot megállapító, 2010-től a tavalyi év végéig hatályos rendelkezést visszamenőleg sem lehet alkalmazni. Ezt a Kúria is tudomásul vette, csak az adóhivatal nem.

Egy dolgot elfelejtenek: lehetnek egyszer ők az egyharmad

Vagyis: ha valaki a pénzéhez akar jutni, pereljen, kerül, amibe kerül. S aki időben észbe kapott, és nem futott ki a határidőből, annak fizetni fognak.

 

Elegánsabb lenne tudomásul venni, hogy a hatalom melléfogott. Az adó kivetése ugyanis az igazságos közteherviselést szolgálja, és nem büntető intézkedés. Eléggé megbűnhődtek már azok, akiket azért menesztettek, mert a korábbi érában is dolgoztak.

Miért kellett – gyakran több évtizedes köztisztviselői pálya után – a hivataluk mellett még a jogos jussuktól is megfosztani őket?

Közülük sokakat az indokolás nélküli felmentésről szóló 2010-es törvénymódosítás elfogadása után rúgtak ki. Strasbourg ezt szintén az emberi jogok európai egyezményével találta ellentétesnek, és aki panaszt tett, annak kártérítést ítéltek meg. A hazai bíróságok viszont packáznak velük, és a keresetüket többnyire elutasítják.

Ha valaki mégis nyert, az ítélet végrehajtását szabotálja az állam. Úgy tűnik, amit itt eldöntöttek, az – történjék bármi – úgy marad.

Mit nekünk nemzetközi vagy hazai bírói döntés, a kétharmad hajthatatlan. De egy dolgot elfelejtenek: lehetnek egyszer ők az egyharmad. Már csak ezért is szükség lenne némi nagyvonalúságra.

Meg azért, mert nem kizárt – és erre a bírák kényszernyugdíjazása vagy az adatvédelmi biztos idő előtti menesztése miatt volt is példa –, hogy a most a belső gondjaival elfoglalt uniótól előbb-utóbb megint kapunk egy-két méretes pofont.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.