galéria megtekintése

Plakátháború helyett

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 15. számában
jelent meg.

Tamás Pál
Népszabadság

Az európai bevándorlási vita akkor is folytatódni fog, ha a menekültkvótákat Brüsszelben valahogy leosztják. A tagállamok kicsit ellenállnak, azután majd kiállítanak néhány újabb segélycsekket Brüsszelnek. A több mint ötszázmilliós európai térségben aligha pár tízezer menekült befogadása váltja ki a komolyabb indulatokat, hanem valószínűleg a belső vándormozgás, az egykori KGST felől.

A gazdagabb tagállamok máris elkezdenék szűkebben adagolni a jóléti juttatásaikat az EU pereméről érkezőknek. A munkaerő-áramlást Brüsszel nem fogja engedni formálisan korlátozni, de valamiképp behatárolják majd a peremről jövőkkel járó szociális terheket..

Mi itt sokat beszélünk elvándorlóinkról, de nálunk nincsenek emiatt rohamosan elnéptelenedő vidékeink. A Baltikumban vannak. Az ottani, függetlenségüket ’91 óta okosan használó új államok rohamosan elnéptelenednek. Az utolsó két népszámlálás között Litvánia lakossága 10, Lettországé 16%-kal csökkent. Már több lett születik Londonban, mint otthon.

 

Teljesen félrevezetőek a menekültügyi kormányplakátok, de tévesek az ellenállás gyermeteg formái is. Ismét a kormány témáiról vitatkozunk. De mi lenne, ha a befogadáspártiak hajlandók lennének sokba nem kerülő, de egyfajta érzelmi, hangulati rendszerváltást mikroszinten mégis megvalósító civil akciókba belevágni? Országunkban hiánycikk a szolidaritás, s ez most sem bukkan elő. Nem hallottam olyan iskolákról, főzőszakkörökről, legényegyletekről, agilis nyugdíjassejtekről, melyek valamilyen személyes, baráti, emberi, gyermekfej-simogató akciókkal akarták volna a menekültek ügyében magukat kifejezni.

Magyarország soha nem volt a menekültek számára célország, most sem az, de a máshova igyekvőket az EU jelenlegi rendszere nem engedi tovább. Egyre többen itt rekednek, és semmit sem teszünk azért, hogy ha majd továbbjutnak (és ebben ne kételkedjünk), a magyar társadalomra mint bajtársias, emberi, és kinek úgy tetszik, keresztényi közösségek hálózatára emlékezzenek. Kezdetnek az idevetődött vagy menekült embereket el kellene hívni egy kis kuglófra. Gyerekeikkel egy délelőtt játszaniuk kellene ami gyerekeinknek. El lehetne vinni a kicsiket az állatkertbe.

Láttam, ahogy koszovói családok megérkeznek egy sporttáskával. Nem hiszem, hogy a progresszív családokban nincsenek olyan jó karban lévő cuccok, amelyek jól jönnének nekik. Egy-két alkalom után esetleg a beérkezettek is megnyílnának, s próbálnák nekünk is megmagyarázni, hogy kifélék-mifélék, és hogy ne rettegjünk már annyira tőlük. Akinek tetszik a plakátháború, folytassa. De a progresszív oldalnak önmagában is bizonyítania kellene, hogy működnek még benne a politikai szembefeszülésnél mélyebb emberi érzések, ösztönök, tanult értékek.

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.