galéria megtekintése

Pintér belügyminiszter és 1944

17 komment

Karsai László

A Belügyminisztérium F. D. Roosevelt (néhány éve Széchenyi) téri épületének márványaulájában 2015. október 29-én Ilan Mor, Izrael nagykövete és dr. Pintér Sándor belügyminiszter adta át a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet Világ Igaza kitüntetést és a Magyarország Bátorságért Érdemjel elismerést azoknak (illetve idén posztumusz leszármazottaiknak), akiket 1944-es embermentő tevékenységükért a Jad Vasem illetékesei 2014-ben kitüntettek. Összesen hat embernek.

Pintér belügyminiszter rövid köszöntője végén a kinyomtatott műsorfüzet szerint kijelentette: „A német nácik álltak (sic! – által) megszállt Magyarország 1944-ben tanúsított tétlensége, majd a nyilas kormány idején tanúsított magatartása elfogadhatatlan. A magyar állam soha többé nem engedheti el egyetlen polgára kezét sem. Kötelessége megvédeni minden állampolgárát a gyilkos szándékoktól, a külső ellenségtől és a belső árulástól egyaránt."

Ha jól értjük, és nehéz e szavakat másként érteni, akkor a botcsinálta történész-belügyminiszter szerint Magyarország 1944-ben, a német megszállás után eleinte tétlenül szemlélte, ahogy a Horthy Miklós kormányzó által kinevezett Sztójay-kormány hatóságai, kb. 15-20 000 csendőr, több ezer rendőr, hivatalnokok, vasutasok, orvosok, bábák stb. serege, mintegy 200 000 ember nagyon aktív, olykor kifejezetten lelkes közreműködésével előbb totálisan jogfosztottá tett közel 800 000 zsidót.

 

Majd Magyarország ugyancsak tétlenül szemlélte, ahogy a fentebb felsorolt hatósági közegei gettókba, gyűjtőtáborokba kényszerítik a vidéki zsidókat és sárga csillagos házakba a Budapesten lakó hitsorsosaikat. A verőfényes tavaszi–nyári napokat tétlenül töltő Magyarország békésen szemlélte, hogy száz- és százezrek vetették rá magukat az „elhagyott" zsidójavakra, tíz- és tízezrek rohamozták meg az illetékes hivatalokat, igényelték ki szomszédjaik immáron üres lakásait, fosztogatták házaikat, és tömegesen jelentették fel az elrejtőzni, szökni próbáló üldözötteket, és azon keveseket is, akik nekik segíteni próbáltak.

Magyarország nyilván nyugágyból szemlélte, ahogy Eichmann és zsidótlanító szakértői őszinte lelkesedését és örömét kiváltva a magyar állam hatóságai 437 000 zsidót tereltek marha- és tehervagonokba, és deportálták döntő többségüket az auschwitz-birkenaui haláltáborba.

Magyarország Pintér belügyminiszter szerint csak 1944. október 15-e, vagyis a nyilas hatalomátvétel után kezdett elfogadhatatlan magatartást tanúsítani. Ha Pintér belügyminiszter komolyan gondolja, amit október 29-én az új magyar Világ Igazai előtt mondott, akkor még egy érvet adott annak a bátor embernek, aki tegnap a hat kitüntetett közül egyedül nem volt hajlandó az ő kezéből ennek a magyar kormánynak a kitüntetését átvenni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.