galéria megtekintése

Pici idő

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 28. számában
jelent meg.


Várkonyi Iván
Népszabadság

Most már tényleg nincs más dolguk a devizahiteleseknek, mint várni. Meg fizetni tovább. Hogy mire várnak, persze most se nagyon tudják: annyi biztos, hogy a klímát nem a bankoktól kapott kártérítésből fogják megvenni a lakásba. Legalábbis az idén nyáron biztosan nem. Talán majd jövőre. Vagy akkor sem.

Sokan csalódnak majd a kapott összeg láttán, ha egyszer hozzájutnak
Sokan csalódnak majd a kapott összeg láttán, ha egyszer hozzájutnak
Reviczky Zsolt

Persze elméletben az idő már nem túl hosszú, az a három hónap hipp-hopp eltelik, amíg a pénzintézetek kiszámolják, valójában mennyit is kell majd kifizetniük. Aztán majd valamikor elmondják az ügyfélnek, aki majd valamilyen, egyelőre nem ismert menetrend szerint egyszer csak megkap valamilyen szemmel látható összeget valahogyan. Vagy nem. A részletekre ugyanis picit még várni kell. De mindjárt meglesznek vele.

 

Az nem írható a kabinet rovására, hogy – ezt azért tudhatjuk – sokan csalódnak majd a kapott összeg láttán, ha egyszer hozzájutnak. (Annak ellenére, hogy az is látszik: a bankrendszert alaposan leülteti majd a fizetnivaló.)

Tény: az ígéretek és a beszédek szintjén a kormányzati mentőöv nagyobbnak tetszett, és most, hogy egyre közelebb kerülünk hozzá, és már látszanak a körvonalai, nyilvánvaló, hogy a széles tömegeket nem ez fogja megmenteni.

A hitel továbbra is nagy teher marad. De reálisan senki sem gondolhatta, hogy a tartozás tényleg érdemben csökkenthető – legalábbis, ha nem akarunk óriási költségvetési kiadást és/vagy tönkrement bankrendszert látni.

Az, amit a hitelesek visszakapnak, csak egy nagyon kis része lesz az általuk befizetett összegnek. Hogy ez így igazságos-e, azt valószínűleg sokan fogják még vitatni. Azon viszont kevéssé lehet már polemizálni, hogy így jogszerű – ha valamiért, akkor ezért megérte várni. Persze még mindig marad a kérdés, hogy mire.

Nem az a kormány legnagyobb hibája, hogy még most sem tudja megmondani, ki, mikor és mennyi pénzt kap majd az általános kártérítés során az immáron minden fórumon tisztességtelennek kikáltott bankoktól. A Fidesz és a kormány bűne ez esetben majdnem ugyanaz, mint azoké a haszonlesőké, akik elhitették a devizahitelesekkel, hogy meg lehet úszni a viszszafizetést, vagy ki lehet mondatni a teljes érvénytelenséget a bírósággal, parlamenttel, bárkivel.

A kormánypárt ugyan ennél kevesebbet állított, de nem volt sokkal tisztességesebb. Azt mondta, tudja a megoldást, ám továbbra sem mond semmit róla.

2010 óta vezetjük ki, szüntetjük meg, számoljuk fel a devizahiteleket, azóta jönnek elő a különböző végleges megoldások és mentőövek, de csak a felszín kapirgálása folyik. Áltevékenység. Egy éve arra várunk, hogy tiszta legyen a jogi helyzet, és a bankokat jól elítéljék. Aztán amikor ez megtörténik, a kormány arra kötelezi a bankokat, hogy számolgassanak.

A végleges rendezés mindig fél év múlva következik el. Most több okunk van remélni, hogy tényleg így lesz. Csak győzzük kivárni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.