galéria megtekintése

Piaci séta

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 12. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Új ember érkezett az utcába, ez mindig nagy esemény. Nem szólt egy szót sem, csak odaállt a templomigazgatóság kapuja mellé, kartonlapot vett elő, és a nap felé fordította a fejét.

A kartonlapra az volt írva, hogy nemrég volt agyvérzése, nincs munkája, nehezére esik a beszéd, és hogy élelmet is szívesen elfogad. Azelőtt ezt az embert körbeállta volna a többi, jól megnézik, hogy kiféle-miféle, és hogy a szemközti fa alá ne álljon, mert az a zenész helye; mára ez megszűnt, az elmúlt hetek mindent szétcsaptak és reménytelenné tettek.

Azelőtt az ember eljött a Flórián üzletközpont mellett és a Kórház utcára kanyarodva a piac felé tartott. Már mindjárt a sarkon virágcsokrot szorongató fejkendős öregasszonyba ütközött, aki sajnálkozó hangján kántálta, hogy csak egy kis zsemlyére valót kér; kenyeret sohase mondott.

 

Tőle pár lépésre egy férfi meg a lánya kínált alsóneműt, zoknit, nadrágszíjat, egészen az ember arcába hajolva, utánuk két erdélyi asszony állt terítőkkel, konyharuhákkal, tőlük kissé távolabb egy folyton izzadó, ötven körüli asszony hálóinget, kombinét tartva a kezében, mellette nem sokkal, de már a templomigazgatóságon túl a zenész, aki gyerek láttán mindig rákezdett a Paff, a bűvös sárkányra; megszokott út volt ez mindennap.

Néha két rendőr bukkant fel a Vörösvári út felől, direkt lassan jőve, hogy legyen idejük az árusoknak elinalni; mindez valami másutt sehol sem tapasztalt harmóniát és biztonságot adott az embernek, érezte, hogy otthon van, itt nem eshet baja.

Először az üzletközpont sarkánál jelentek meg piros dzsekis aktivisták, mindenki szociknak nézte őket, ezen megsértődtek, és a Szent Koronatant kezdték magyarázni, erőszakosan nyomták az ember kezébe az ásványvizet, de legalább csöndesek voltak, nem úgy, mint az utca végén a jobbikosok, akik egész nap Gyurcsányt bömböltették; nem mellesleg a rendelőintézet előtti MDF-piacon meg szoci mikrobuszból Orbán üvöltötte régi, oroszellenes beszédeit, ez így ment reggel héttől zárásig.

Tavaly ilyenkor még a piac mellett hosszú, lakli ember állt a Jobbik standjánál, valami tiltakozó ívet íratott alá az érdeklődőkkel, pár lépésre tőle katonai látcsövet árult egy köpcös cigány férfi s még köpcösebb párja.

Kérdték a laklit, kell-e neki kukker, „príma, terepszínű katonai látcső”. Az visszanézett rájuk, szemmel láthatóan spekulálva, nem volt itt semmi identitásegyeztetési probléma, csak üzlet volt: Jaj, szép fiatalember, toppant elé a cigány asszony, nézheti majd ezen a szép lányokat.

A jobbikos belenézett próbaképp a kukkerba, hümmögött egyszer és hümmögött kétszer, óvatosan körbekémlelt; a végén csak megvette.

Nahát, kiáltották neki a bisztró teraszáról sörösüveget a magasba emelve, ezzel majd belenézhetsz a seggünkbe is; de akkor már mindegy volt, röhögött a terasz, a kofák, s röhögött velük a lakli is; szép volt ekkor Magyarország, életrevaló és természetes.

Ezt sikerült szétverni, átgondoltan, akkurátusan. Jöttek a luftballonokkal, a szórólapokkal, a hülye tábláikkal, beálltak a zenész mellé, az árusok mögé, az emberek közé, jött a képviselőjelölt asszony is nagy büszke tartással, hogy ki, ha nem ő; a vége lökdösődés lett, följelentés.

És azóta sehol az utcazenész, sehol a folyton izzadó asszony, a katonai látcső- meg a kombinéárus, és nincs már sehol a lakli sem, mert hiába ért véget ez az egész, csak most kezdődött el igazán. Üres és néptelen az utca, csak ez az ember áll itt a templomigazgatóság mellett az agyvérzésével, valamint a kartonlapjával, hogy ételt is szívesen elfogad.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.