galéria megtekintése

Pia

13 komment


Aczél Endre

Jól szórakoztam azon a napokban, hogy az iráni elnök lemondott egy párizsi díszebédet, mert a vendéglátók nem voltak hajlandók alkoholmentes menüt felszolgálni.

A franciák, nem is annyira azért, mert az efféle vallási tilalmakat nem képesek a maguk laikus voltában tudomásul venni, egyetlen étkezést nem tudnak elképzelni egy-két pohár vörösbor nélkül. Így szocializálódtak. Emlékszem, hogy a francia sportolók kikérték maguknak az olimpiai alkoholtilalmakat, mondván, hogy ebéd és vacsora mellé jár a bor, ami eddig se befolyásolta a sportteljesítményüket, és ezután se fogja. Kiskamasz koruk óta isszák a bort, megszokták.

Arról aztán szót se érdemes ejteni, hogy a Khomeini előtti Iránban, a sah idején az alkoholfogyasztás nem hogy bűnnek nem számított, ellenkezőleg: a perzsák kifinomult ízléssel tálalták mindig mindenből a legjobbat. Pekingben, ahol a hetvenes évek közepén éltem, az iráni fogadások voltak a legnépszerűbbek. Nemcsak azért, mert ömlött az ezüsttálakba a világ legjobb kaviárja, hanem azért is, mert mellé Dom Perignon és Lanson pezsgőket szolgáltak fel, csak csúcskategóriásokat. Özönlött a jó nép a követségre, nem szégyellem, én is közöttük voltam. Drága, azóta rég halott jugoszláv kollégámmal, barátommal és szövetségesemmel, Dragannal hosszasan értekeztünk arról, hogy ha ugyanaznap este nagy kínai állami fogadás (díszvacsora) lesz, akkor megkockáztathatunk-e egy kora esti iráni partit, és amilyen a sors, mindig igen volt a válaszunk. Akkortájt a súlyos alkoholtilalom, mint az iszlamizmus mellékterméke még a láthatáron se volt, az iráni diplomaták meg mind nagyon-nagyon európaiak­ voltak.

 

De nem vagyok egészen igazságos, mert Khomeini hatalomátvétele után bő fél évtizeddel az alkoholtilalom a legváratlanabb helyen ütött be: Gorbacsov Szovjetuniójában. Igaz, nem vallási okokból, hanem nevelő célzattal. Ez volt a legnagyobb ostobaság, amelyet Mihail­ Szergejevics elkövetett. Sikerült végzetesen megutáltatnia magát, még jobban, mint Andropovnak, aki a közfürdőkben is munkakerülők után nyomoztatott. A vodkabolond ország belső terrorja külföldre is kisugárzott, éspedig a legabszurdabb módon: megparancsolták a nagykövetségeknek Moszkvából, hogy adják el égetettszesz-készleteiket. Londonban, ahol viszont akkor éltem, ez valóságos bonanza volt. Egy-két fontért vehettük meg azt a vodkát, whiskyt, ami a boltokban öt-tízszer annyiba került. Olyan sorban állás volt a követségnél, mint a moszkvai GUM-ban télikabátért.

Mellesleg: 40 éve az arab országok zömében nemhogy szabadon lehetett piálni, még helyi termékeket (konyakot, bort stb.) is árusítottak, igaz, olyanokat, amilyeneket. Az alkoholtilalom visszaszorult Szaúd-Arábiába, de az alkoholfogyasztás virágzott (ma is virágzik) az idegenforgalomban érdekelt Egyesült Arab Emirátusok nagyobbik felében. Más kérdés, hogy már akkor is tudtuk: a szaúdi hercegek palotáinak magas falai mögött vígan folyik az alkoholizálás – pornófilmek nézése közben. Tartok tőle, az erkölcscsőszökkel teli Iránban a gazdagok házaiban ma hajszálra ugyanez történik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.