galéria megtekintése

Pezseg a zavar

7 komment


Varga G. Gábor

Rettegés és zűrzavar uralkodhat el a franciaországi Champagne régióban, ahol évszázadok óta készítik a világ legjobb pezsgőit.

A pánik oka, hogy a nemzetközi szinten is jegyzett magyar szervezet, a Nébih – Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – munkatársai kurucosan leosztottak néhány sallert a franciáknak, s megállapították, hogy mostantól Champagne tradíciói eltörpülnek elsősorban a magyar, egyebekben az olasz és a spanyol, de még jaj, a német pezsgőtudomány mellett is.

Az új olasz–spanyol–német–magyar szövetség bevette magát a migránsokkal mérgezett és repedező francia falak mögé. Talán ez az eszme- és ámokfutás is kijött a csövön, amikor a mi élelmiszer-biztonsági felügyelőink bepezsgőztek, s megpróbálták hivatalból eligazítani a magyarokat a pezsgők élvezeti értékéről. Tesztjükön egy pezsgőtechnológiával készült osztrák habzóbor, egy spanyol cava és egy olasz prosecco végzett a dobogón. Pontszámban a kivétel nélkül ötezer forint alatti kategóriába tartozó magyar és nemzetközi tételek alaposan megszégyenítették a Champagne nagyágyúját, a negyvenezer (inkább ötvenezer) forintos Dom Pérignont.

 

Az ár igazságtalanságáról pedig közleményt adtak ki.
Az élen végzett termékek minőségét és színvonalát elismerve szögezzük le: amikor a kiművelt fogyasztó a teszt butaságát kéri számon egy állami hivatalon, az nem e megnevezett italkészítők ellen szól. Hiszen minden nemzet szőlőtermesztője tudása legjavát tölti a palackba, s örülhetne bármely ország, ahol 15 euró alatt ihat a nép Kreinbachert vagy épp Sauskát.

De honnan veszi a bátorságot a magyar élelmiszerek biztonsága felett őrködni hivatott állami hivatal, hogy pezsgőket rangsoroljon, és így befolyásolja a fogyasztókat? Különösen, ha ilyen szakértelemmel teszik. Az újévi ocsúdás után még azt hihetjük, hogy az élelmiszerek fölött is ily módon őrködnek! (Pedig nem mi, hanem a vendéglátósok, termelők mondják, hogy tulajdonképpen egy profi állami hivatalról van szó.) Nem lenne előbbre való az emberi fogyasztásra alkalmatlan borok forgalmazása ellen síkraszállni?

Legalább annyira unikum ez, mint amilyen a szilveszteri taxihelyzet a fővárosban: több mint évtizede már, hogy pezsgőzés után egy dolgot nem lehet tenni szilveszterkor Budapesten. Taxival hazamenni. Tehát ha már minősítés, a bepezsgőzött élelmiszer-biztonságiak foghatnák a ceruzát és rögzíthetnék, milyen hamar vették fel a taxitársaságok a telefont, mennyit vártak a kocsira, vagy végül hazagyalogoltak-e. S ha esetleg gondolkodóba ejtette volna őket, milyen lehetetlen helyzet, hogy tucatnyi taxitársaság és sok ezer taxis ellenére nem megy a szilveszteri hazajutás, javaslom, hogy a tanulságokat alkalmazzák a saját pezsgő- vagy élelmiszerrangsoraikra. Talán kijönne, hogy mennyivel jobb évünk lenne, ha mindenki a saját dolgával foglalkozna, de jól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.