galéria megtekintése

Petárda vagy akna

3 komment


Szőcs Levente

A román nemzeti ünnepen őrizetbe vett hatvannégy vármegyés „terrorista” olyan jelenségre hívta fel a figyelmet, amelyet sem a román, sem a romániai magyar társadalom nem vett komolyan. Szemmel láthatóan nem is tud mit kezdeni vele.

Pedig a „nemzeti radikálisok” és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) nem mostanában jelentek meg Erdélyben. A HVIM Erdély tagjainak száma kétezer körülire tehető – ezt állította Szőcs Zoltán elnök a Népszabadságnak adott januári interjúban –, a szimpatizánsok száma ennek a többszöröse lehet. Erre utal az évről évre szervezett „hagyományőrző” táborok népszerűsége, illetve a terrorizmus gyanújával szerdán előzetes letartóztatásba helyezett Beke István Attila melletti, a Facebookon és Kézdivásárhely utcáin megnyilvánuló szolidaritás.

A HVIM Erdély legerősebb és a legaktívabb szervezete éppen a kézdivásárhelyi, amelynek Beke a ­vezetője. A szervezet jó kapcsolatokat ápol a Jobbikkal, az Új Magyar Gárdával és a Betyársereggel. Az erdélyi sejteket is vélhetően Magyarországról irányítják. Erre utal Szőcs Zoltánnak az a nyilatkozata, miszerint a helyi szervezetek gyakorlatilag önállóak, illetve hogy a vezetők gyakran megfordulnak Magyarországon. Nemcsak a magyarországi radikálisokkal, hanem moldovai szeparatista és „románellenes” szervezetekkel is kapcsolatban áll a HVIM. Ezzel hitelt kölcsönöz a román közvélemény szemében az időről időre felbukkanó forgatókönyvnek, miszerint Magyarország Moszkva támogatásával Románia feldarabolásán ügyködik.

 

Ráadásul a HVIM-vezetők útjai gyakran kereszteződnek a Budapestről finanszírozott erdélyi pártokéval.

A szervezet a Székelyföld autonómiájának kiharcolása mellett „a Szent Korona Országának visszaállítását” tekinti céljának. Szőcs Zoltán a Transindex portálnak korábban arról beszélt, hogy a harcot szorosan értelmezik, „vér nélkül nem lehet”. Igaz, eddig a román hatóságok provokálására szorítkoztak. A legmerészebb akciójuk tavaly márciusában történt. A Székely szabadság napja elnevezésű marosvásárhelyi rendezvényen mintegy kéttucatnyi HVIM-tag – élükön a kézdivásárhelyi „maggal” – összetűzésbe keveredett a rendőrökkel. Közben azt skandálták, hogy „Székelyföld nem Románia”, „Bocskorosok, takarodjatok haza!”, „Vesszen Trianon!”. Az incidens után a Jobbik, az Új Magyar Gárda, a HVIM és a Betyársereg több tagját kitiltották Romániából.

A kérdés, amelyre egyelőre senki nem tudja a választ, hogy ezúttal meddig akartak elmenni. Az ügyészségtől származó információk szerint embert ölni nem akartak, „csupán” megzavarni – kukában elhelyezett petárdákkal – a román nemzeti ünnep alkalmából szervezett felvonulást. A párizsi vagy isztambuli támadásokhoz képest ez diákcsínynek tűnhet, viszont félő, hogy jogilag irredenta motivációjú terrorcselekménynek minősíthető. Feltéve persze, ha az ügyészség bizonyítani tudja a félelemkeltés szándékát. Ha Bekét terrorizmus vádjával elítélik, az „ártatlan” petárdák hosszú időre aláaknázhatják a romániai magyarság kapcsolatát a román többséggel, és ezzel a legitim jogköveteléseit is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.