galéria megtekintése

Perzselt bőr

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 16. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Álmos a januári kisvárosi piac. Eltűntek a csillagszóróárusok, papírtrombitások, nem hajladozik a lumbágógyanús kínai műanyag Mikulás, hamis dallamokat repítve a sülttök-árus felé. Otthon maradt a legtöbb tojásos, aki meg kijött, bolti áron kínálja a portékáját. Nincs sor a hurkás néni előtt, pedig máskor a bejáratig kígyózik, s nem kell megküzdeni a fokhagymás-snidlinges házi sajtért, mert marad most belőle bőven.

Egyedül a hentesnél alakul némi tumultus. A helyiek, ha semmi mást nem jegyeznek fel a naptárjukba, azt a napot biztosan beírják, amikor Józsi úr disznóvágást tart. Híre megy ennek gyorsan, s olyankor másnap kora reggel már ott állnak sorban a háziasszonyok szép öblös kosarakkal. Akinek szerencséje van, jut jó darab húsos orja, amiből igen hálás húsleves főzhető, vagy remegő agyvelő, amit lehártyázva, megtisztítva, tojásosan készítenek el otthon. Márványos tarják, szilaj karajok, ringó hasaalják sorakoznak a pulton, a frissen kisütött tepertők aranyló kavicskockákként terülnek szét a kék műanyag ládában. Csinos bödönökben pihen a zsír, s külön rekeszben ott a gazdag, morzsalékos krém, amivel a legjobb tepertős pogácsa süthető.

Külön kérésre a gazda hájat is hagy, s ha valaki jókedvében találja, édesanyja titkos hájaskráfli-receptjét is megosztja vele. Ilyenkor a mutatóujját mindig magasba emeli, s esküt tétet a hallgatósággal, miszerint csakis házi szilvalekvárt tesznek abba, s nem csúfolják meg holmi bolti dzsemekkel, vagy ami még rosszabb, nutellával ezt a csodás csemegét.

 

Minden második asszony kocsonyának valót is visz. Hentesünk olyan igazságosan osztja el a füleket, farkakat és körmöket, hogy azt a parlamentben is tanítani kellene. Senki nem kap sokat, és nem az kapja a legtöbbet, aki legelöl van. Nem osztogatja pult alól a legvastagabb farkakat, s nem a legcsendesebbnek veti oda a legsoványabbakat.

– Csak úgy, hogy mindenkinek jusson! – kacsint oda annak, aki épp szólásra nyitja a száját, s sorolná, mit szeretne. S ettől az egyszerű mondattól kissé szerényednek a túlzó igények, mérlegre tevődnek lehetőségek és kívánalmak.

A vásárlók fegyelmezett csapatával átellenben, a pult másik oldalán kisebb sor alakul.

Egy tarka ruhás, vékony kis asszony, egy pecsétes, kopott szürke öltönyös idős férfi, meg egy háromlábú kutya állnak ott szépen egymás mögött, mintha az ő vonalukat is egyfajta vásárlói rend igazítaná líneába. Értő tekintettel figyelnek minden egyes bárdsuhintást, gondos szemmel követnek minden hússzeletet, zsírpapírba rejtett szalonnadarabot.

De leginkább a perzselt, puha bőrkéket gusztálják: ebből fogy most, kocsonyafőzés idején a legtöbb.

– Hopp, ez picit sok lett! – emel le borítéknyi bőrdarabot a mérlegről a hentes, de ahelyett, hogy a ládába dobná vissza, a tarka ruhás asszonynak nyújtja oda, szinte észrevétlenül. A nő kissé hátrébb húzódik, s egyet előrébb lép a kopott öltönyös: a következő „felesleget” pár perccel később ő kapja. A kutya nem mozdul. A férfi és a nő ott helyben rágni kezdik a bőrkét. Tettetve, mintha véletlen volna, mindketten leejtenek a földre egy falásnyi darabot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.