galéria megtekintése

Pénzügyi kultúra

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 11. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Kinyílik a bicska a zsebemben, amikor azt olvasom, hogy a magyar lakosság pénzügyi kultúrája a nullával egyenlő. Bármilyen kultúra csak tanulás, gyakorlat útján szerezhető meg. Mit tapasztalhat Magyarországon a lakosság döntő része? Legelőször és alapvetően azt, hogy nincs pénze. Keveset keres, és nem tudja, hogy azt a jövedelmét is mikor veszíti el.

Alapvető tapasztalás, hogy itt valójában senki sem hitelképes, mert nem tudja garantálni, hogy meglesz-e még jövőre is a munkája, jövedelme, működik-e még a kényszervállalkozása. Erre hivatkozva a rendszerváltozás után nemigen adtak komolyabb összegű hitelt. De ha mégis, az nem egyenlő felek kölcsönösen kialkudott megállapodása, hanem afféle csendőrpertu, amelyben a bank diktál, az ügyfél pedig nem mondhatja, hogy ezt a feltételt elfogadom, de azt a másikat vegyük ki a szerződésből. Azt sem mondhatja, hogy ha te, bank, egyoldalúan módosíthatod a szerződést, arra hivatkozva, hogy megváltozott a gazdasági környezet, akkor hadd módosíthassam már én is. Nekem is van gazdasági környezetem, például ha kirúgnak a munkahelyemről, és nem tudok törleszteni. Körberöhögnék, aki ilyen feltételt akarna a szerződésbe iktatni.

A bank elhurcol a közjegyzőhöz, hogy foglaljuk közjegyzői okiratba az általa diktált szerződést, hogy ha nem tudok fizetni, per nélkül elvihesse a hitel fedezetét – például a fejem fölül a lakást, netán a nyugdíjas édesanyám lakását is. A közjegyzőhöz a bank kényszerít el, de a díját nekem kell fizetnem. Nem választhatok közjegyzőt – különben is az egy olyan zárt kaszt, amelyben én nem látok sem versenyt, sem felelősségvállalást a szerződések tartalmáért.

 

Ez az életünk nagyobb részében megélt tapasztalat azonban olykor átmenetileg gyökeresen megváltozik. Elkezdik tukmálni ránk a hitelt, mintha ők biztosak lennének a szebb jövőnkben. Látjuk, hogy a szomszéd pultnál olyanok ülnek, akiknek még meg sem száradt a tinta a minimálbéres munkaszerződésükön, mégis kinézi belőlük a bank, hogy tízmilliós összeget tudnak majd visszafizetni. Aztán évekig megy ez a gazdasági alap nélküli biznisz, és a végén már körberöhögnek, hogy mekkora ósdi lúzerek vagyunk: nincs pénzügyi kultúránk, mert azt hisszük, csak az hitelképes, aki vissza tudja fizetni a hitelt. Pedig dehogy: momentán éppen az a pénzügyi kultúra, hogy nem vagy hitelképes, mégis ad hitelt a bank.

Amikor aztán jönne a tömeges kilakoltatás, a sokmilliós jövedelmű banki menedzserek a betétesek érdekeire hivatkoznak. No de a betétes is én vagyok, az állampolgár. Rászólhattam volna-e a bankomra, hogy ugyan, fiúk, ne adjatok már hitelt a rátok bízott betétemből olyanoknak, akikről eleve látszik, hogy nem tudják visszafizetni? Dehogyis. Még azt sem kérdezhettem meg, miért olyan széles a marzs a betéti és a hitelkamatok közt. Ha négy fül közt netán válaszra méltatnak, legfeljebb azt mondják: ne aggódj, öreg, ha bebuknánk, majd visszafizeti az állam a rongyos megtakarításodat az adófizetők pénzéből.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.