galéria megtekintése

Például hazánk

11 komment

A szerk.

Amerikával könnyű jóban lenni, főleg egy Magyarország-méretű európai államnak. Washington hálás azért, ha egy állam mellé áll a terror elleni harcban és képességeihez mérten felajánl katonákat, eszközöket vagy mondjuk átenged repülőteret használatra. Akkor még könnyebb a helyzet, ha az adott ország geopolitikailag is fontos helyen van.

Magyarországnak nincsenek ugyan olaj- és gázkincsei, de például elég közel van Ukrajnához, hogy fontos legyen  a nyugati érdekszférában tartani. Ezért ha nem muszáj, Washington nem piszkálja a magyar kormányt, nehogy Magyarország hirtelen Vlagyimir Putyin karjaiba rohanjon. Egy stabil szövetségesnek még a korrupcióért vagy az igazságszolgáltatás bekebelezéséért is csak dorgálás jár, az is főleg a háttérben. Talán még „illiberáliskodni” is lehet.

Ám az antiszemitizmusról folytatott kettős beszéddel a magyar kormány olyan érzékeny pontot talált el, hogy azt már a katonai szövetségesi viszony sem írja felül. Nemzetközi fórumokon „zéró toleranciát” hirdet az antiszemitizmussal szemben az Orbán-kormány, ám itthon csak nagy külső nyomásra áll el Hóman Bálint szobrának felállításától, majd állami kitüntetést ad Bayer Zsoltnak.

 

És ez nem minden. Ezek a hírek még aznap eljutnak Washingtonba, a budapesti követség tájékoztatja az „otthoniakat.” Amerikai elnök ritkán említi Magyarországot, de Barack Obama maga közölte januárban, hogy Washington erélyesen odalépett a Hóman-szobor ügyében. Szerdán pedig, amikor az antiszemitizmus világállapotáról kellett beszélnie, az amerikai ENSZ-nagykövet egyedül a magyar helyzetet részletezte – komoly nehezteléssel.

Samantha Power az amerikai elnök szövetségese és régi bizalmasa, így most már tudjuk, hogy a Bayer-ügy az amerikai kormány legfelsőbb szintjeire is eljutott. Az antiszemitizmus, s ezzel a kisebbségekkel szembeni általános kíméletlenség kitüntetésével pedig a magyar kormány lassan kiírja magát a szalonképes országok sorából. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.