galéria megtekintése

Pedig vannak

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 22. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

A miniszterelnök 2012-ben – akkor még az úgynevezett nemzeti nagytőke első számú reprezentánsa, Simicska Lajos védelmében – azt állította az oligarchákról, hogy nem léteznek. Gazdasági minisztere nemrég lapunknak nyilatkozva odáig finomította az álláspontot, hogy vannak ugyan, de nem próbálnak beleszólni a politikai döntésekbe (illetve Simicska egyszer megpróbálta, állítólag éppen az lett a veszte.)

Ha Varga Mihály emlékszik még a Fidesz székházbotrányára, tudja, hogy egy ellenzéki kis párt gazdasági holdudvara (élén a már említett Simicskával) igen hatékonyan tudta befolyásolni a regnáló kormány lépéseit, hogy a közvagyon terhére megalapozza a mai hatalmasok és családtagjaik anyagi biztonságát. Szerintünk 18 éven és 80-as IQ-n felül bármely magyar állampolgár könnyedén tud tetszőleges számú hasonló esetet említeni, melyeknek végén mégiscsak az oligarchákhoz jutunk. Mintha olyat is hallottunk volna már, hogy egy törvényjavaslatot kifejezetten egy konkrét gazdasági szereplő megsegítésére kalibráltak (lex Járai, lex Vajna, hogy csak két példát említsünk), meg hogy maga a törvényszöveg is egy szerencsés oligarcha számítógépén készült.

Mindegy, tekintsük a fentieket tényleg a politikai jótékonykodás sajátos, kizárólag a pártközeli tőkések irányában megnyilvánuló formájának, és gondoljuk végig tiszta fejjel, létezik-e az a világ, amelyben – most, hogy Simicskáékat hátrébb zavarták a vályútól – megszűnt a politikai döntések magánérdekű befolyásolásának veszélye.

 

A föld számos pontján kísérleteztek már a hatalom által kijelölt, felépített nagyvállalkozói-nagyvállalati kör megteremtésével. Néhol – például Dél-Koreában vagy Japánban – ez egész jól sikerült, másutt talán kevésbé, de az a tapasztalat univerzálisnak mondható, hogy a kiválasztottak, amint az ehhez szükséges kritikus tömeget elérték, elkezdték a saját képükre formálni a döntéshozatalt.

Tekinthetjük ezt a politikai gazdaságtan természeti törvényének is: ha valahol olyan a klíma, hogy a politikusokkal ápolt jó kapcsolat révén sokkal több pénzt lehet keresni, mint briliáns innovációkkal (tudja valaki, mit kellett feltalálnia Mészáros Lőrincnek ahhoz, hogy pár év alatt az ország egyik leggazdagabb emberévé váljon?), akkor ott a gazdaság aktorai akkor is – mondjuk – futballkultúrát fognak teremteni munkahelyek helyett, ha ebből az országnak semmi haszna nincs. És később, ha elég nagyra nőttek, törvényszerűen arra fognak törekedni, hogy többé már ne a mentoraik szeszélye, hanem a saját maguk által determinált döntések révén gazdagodjanak tovább.

Aki elhiszi, hogy ez csak Simicska Lajosnak meg néhány másik, frissen kegyvesztett mágnásnak jutott eszébe, de például Garancsi István vagy Szijj László örökre, akár egy kormányváltás esetén is politikasemleges marad, és meg sem kísérli az események alakítását, annak tényleg bármit be lehet adni – talán még azt is, hogy magyar oligarchák pedig nincsenek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.