galéria megtekintése

Pásztor-píszí

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 02. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Nem vágytam ismertségre, ellenségeimről nem tehetek – ezt mondta lapunknak néhány hete Pásztor Albert. Először úgy mutatták be a nyilvánosságnak, mint független miskolci polgármesterjelöltet, akit a szocialisták, a DK és az Együtt–PM is támogat. Pár órával később a Párbeszéd Magyarországért már elhatárolódott a „cigányozós” kijelentéséről elhíresült volt rendőrkapitánytól, s ezt tette az Együtt országos elnöksége is, miközben helyi szervezete a mai napig kitart mellette.

Felvetődött ugyan, hogy az Együtt önállóan indít jelöltet a borsodi megyeszékhelyen, aztán ezt az ötletet, amilyen gyorsan jött, olyan hirtelen el is vetették. Nem sok esélye lenne most Miskolcon egy magányos baloldalinak.

Lassan egy hónapja Pásztor bejelentésének, de a személye körüli vita nemhogy csitulna, egyre erősödik. Akadt például, aki a jelölés miatt kilépett a Demokratikus Koalícióból. Lapunkban is egymást érték a publicisztikák arról, miért elfogadhatatlan a liberális-baloldali-demokrata gondolkodók számára egy olyan polgármesterjelölt, aki öt évvel ezelőtt kerek perec azt mondta: kisebbségi nemzettársainkkal nem megy az együttélés.

 

Ezt a mondatot most már nem ismételte meg, ehelyett úgy fogalmazott: az eddigi integrációs programok sorra elbuktak, ezért a cigányságot mint közösséget kell építeni, tisztelve annak saját törvényeit is. Pásztor Albert persze mondhatná most akár azt is, hogy négy füle van egy lónak, vagy hogy mégsem mozog a föld. Akik öt évvel ezelőtti mondataira emlékeznek csak, azoknak ő már nem lesz „comme il faut” semmilyen értelemben.

Bizonyos körökben akkor sem látják majd szívesen, ha elnyeri a polgármesteri széket, s dolgozzon ki bármilyen sikeres integrációs programot, akadnak majd fanyalgók.

Dönteni azonban Miskolcon fognak róla. A közvélemény-formálók mondatai, legyenek bármilyen okosak és megszívlelendők, üresen puffannak a borsodi flaszteren, ahol már öt évvel ezelőtt is tömegek tüntettek a volt rendőrkapitány mellett. Ha akkor szerették, miért tennének most másként?

Az elmúlt években a fideszes városvezetés enyhén szólva sem szerzett magának híveket, Kriza Ákos arrogáns stílusa, kapkodó, átgondolatlan városvezetői intézkedései még saját elvbarátait is elrettentik.

Hogy ő is megijedt ellenfele lehetséges győzelmétől, abból is látszik, hogy egy hónappal ezelőtt – amikor már tudni lehetett a volt rendőrkapitány új ambícióiról – rendészeti tanácsadói állást ajánlott neki a városházán. Pásztor most előhúzta – nyílt levélben borította – ezt a kártyát. Lassan megtanulja az új játszma szabályait. S ne legyenek kétségeink: a politikailag korrekt közbeszéd is menni fog neki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.