galéria megtekintése

Pártérdek

2 komment

A szerk.

Ellenzékben minden párt sokkal inkább nyilvánosságpárti, mint kormányon – említi lapunknak adott interjújában Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke. Állítása vitathatatlan, ám akkor bontjuk ki az igazság minden részletét, ha megjegyezzük: ebben a versenyben a Fidesz utolérhetetlen.

A párt mellett – a baloldali kormányzás idején harsonázott követelései alapján – még Edward Snowden is szigorú titokgazdának tűnt volna. Aztán a 2010-es váltás után minden korábbinál erősebben szűkítették a nyilvános adatok körét, s lényegében nem ismerik már az információszabadságot.

A példákat sorolhatjuk napestig. Schiffer András például évekig folytatta reménytelen harcát az ügynökakták nyilvánosságáért, a Fidesz megvédte a múlt titkait. Az evidenciaként közérdekű adatok, szerződések, tanulmányok nyilvánosságra hozására az újságíróknak, aktivistáknak a legtöbbször hónapokat kell várniuk, sokszor bíróságra kell menniük, mert az adatgazdák az átláthatóság, így a közérdek ellenfeleiként az utolsó pillanatig harcolnak az információk titokban maradásáért.

 

A Fidesz-korszak műfaji csúcspontja pedig az volt, hogy olyan jogszabályt fogadtak el, amelyben kimondták: a közpénz elvesztette közpénzjellegét, miután az MNB kiszervezett több százmilliárd forintot alapítványainak. Ám ekkor az Alkotmánybíróság megálljt intett.

Éppen mielőtt a Fidesz végképp úgy döntött volna: magánosítja a közvagyont. Attól, hogy az nem sikerült, a politikát továbbra is elszántan védik a nyilvánosságtól. Mert a párt számukra mindig fontosabb, mint az igazság. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.