galéria megtekintése

Párizsban élünk mi is

3 komment


Gergely Márton

Semmi különleges nem volt abban a kis kambodzsai étteremben, amelyre péntek esti átfogó támadássorozatuk keretében lecsaptak a terroristák, és ahol a Libération szerint a száznál is több párizsi halálos áldozat közül 14-en vesztették életüket. A vendéglő a helyiek és a turisták által egyaránt kedvelt Saint Martin csatornától száz méterre várta a vacsorázókat, és ha az ember ott akart enni, korán kellett érkeznie, mert a hely állandóan tele volt. A környéken számon tartották, hogy jól főznek, de más különlegessége nem volt. A budapesti bulinegyedben is van már több hasonló, távoli népek ételeit kínáló étkezde: letisztult, fényes, sok üveg felülettel. A vendégtérből látni a konyhán dolgozókat. 2012 nyarán egy Párizsban élő barátommal vacsoráztunk itt. Ültünk a bárszékeken, mert a belső térben minden asztal magasított volt, körülöttünk pedig épp oly színes volt a társaság, mint amilyen a francia főváros.

Próbálom megérteni, miért választhatták ki a terroristák pénteki vérengzésük egyik helyszínének a Le Petit Cambodge aprócska éttermét, de semmilyen érthető magyarázatot nem találok. Ez a hely nem volt szimbólum. Nem volt benne semmi amerikai, francia is kevés. Nem volt keresztény, zsidó vagy éppen síita muzulmán. Nem látogatta egy etnikai csoport, vagy egy politikai közösség. A jó étel és a kiszolgálás kötötte össze, mást én nem láttam, és aligha végeztek a terroristák nálam alaposabb analízist. Ők talán csak arra figyeltek, hogy az étterem egy sarkon állt, és a szemben kezdődő hatalmas kórházkomplexum miatt volt tér az aljas tett végrehajtására.

A Le Petit Cambodge nem volt semminek sem szimbóluma 2015. november 13-ig. Ezen a péntek estén azonban jelentése megváltozott. A terroristák azt akarják, hogy mindenütt és mindenkitől féljünk. Az üzenetük épp az, hogy már nem keresik a gyűlölt újság szerkesztőségét vagy az izraelita érdekeltségeket. Életünket vették célkeresztbe, és mi alig tudunk védekezni, mert ha a Le Petit Cambodge célponttá válik, akkor nincs hely, ami biztonságos maradna.

 

Eltaláltak mindannyiunkat, akár Párizsban lakunk, akár Budapesten. Ráadásul a dühét sem nagyon élheti ki, aki most fegyverek erejével követel magának bosszút. Épp a merényletek napján likvidálta az Iszlám Állam de facto fővárosában az amerikai hadsereg a terrorszervezet egyik legfontosabb európai propagandafegyverét, a hóhér Dzsihád Johnt. Ha az Iszlám Állam tervezte a párizsi merényleteket, hogyan lehetne őket a mostaninál is jobban megbüntetni? Egy éve bombázza Amerika szövetségeseivel a terrorszervezet állásait, de mit sem használt. Bevetésekre indulnak azóta orosz, török, jordán és kanadai pilóták is. Mit tegyenek a franciák? Bombázzanak még többet? Vagy szárazföldi erők bevetésével kockáztassák, hogy a háború eszkalálódásával olyan emberhullám induljon Európa felé, amihez képest az eddigi menekültáradatot aprócska pataknak látjuk majd?

Tehetetlennek érezzük magunkat ezen a hétvégén. Hirtelen aggodalom támad az emberben a vasárnapi Magyarország-Norvégia meccs nézőinek biztonsága miatt. Szemünk előtt látjuk, milyen népünnepély lenne, ha kijutnánk, és milyen buli kísérné majd a helyszínen a labdarúgó Európa-bajnokságot. Csakhogy azt épp Franciaország rendezi jövőre.

Ha az életmódunkat nem adjuk fel, kiszolgáltatottak maradunk az ilyen aljas támadásoknak. Ha feladjuk, mi marad abból, akik vagyunk? Most Franciaországgal együtt gyászolunk. És életünk egy darabját is temetjük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.