galéria megtekintése

Paranoia?

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 29. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

Az ártatlanság vélelme a jogerős ítéletig tart. Ha az elmarasztaló, bűnösként tartják számon az embert – kivéve, ha jobban hisznek neki, mint az igazságszolgáltatásnak. Ezzel magyarázható, hogy a kedden négy év börtönre ítélt egykori RMDSZ-es miniszterrel, Nagy Zsolttal több ezren vállaltak szolidaritást a közösségi médiában, és százak jelentkeztek, hogy szimbolikusan átvállalják a büntetését.

Nagy Zsolt egyike volt az RMDSZ legígéretesebb fiatal politikusainak, a párt ügyvezető alelnökévé is választották. 2004-től három évvel későbbi felfüggesztéséig vezette a kormányban a távközlési tárcát is. Most viszont ő az első RMDSZ-vezető, akit letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, mert „erkölcsileg támogatott” egy privatizációkban érdekelt bűnszövetkezetet.

Az elmúlt nyolc évben Nagy Zsolt az ártatlanságát hangoztatta. Állítása szerint kizárólag mások telefonbeszélgetései alapján ítélték el, ráadásul a nem román nyelvű felvételeket sokszor durván félrefordították. Az RMDSZ volt minisztere ezért áldozatnak tekinti magát. Kollégái és a közvélemény egy része hisz az ártatlanságában és egyre inkább abban is, hogy a román igazságszolgáltatásnak etnikai színezete van.

 

Romániában jócskán felpörgött a korrupcióellenes harc. Meg is dicsérte az országot az Európai Bizottság, de felhívta a figyelmet „a következetesség aggasztó hiányára” a bírósági ítéletekben.

A román igazságszolgáltatás képe közelebbről nézve is vegyes. Szembeszökő az erőteljes megfelelési kényszer a brüsszeli (és washingtoni) nyomásnak. (Romániában még mindig azok nyerik a választásokat, akik „nyugatosabb” programmal kampányolnak.) Másfelől bőven látni arra utaló jelet, hogy az ügyészség és a bíróság különböző érdekcsoportoknak „játszik”. Például pár napja az ügyészség vádemelés nélkül lezárta a román kereskedelmi flotta eladása kapcsán nyitott dossziét, amelyben egykori közlekedési miniszterként a decemberben leköszönt államfő, Traian Basescu lett volna a fővádlott. A flottának pedig nyoma veszett!

Nem tűnik tehát elrugaszkodottnak az igazságszolgáltatás pártatlanságának megkérdőjelezése. Az RMDSZ elnöke még tovább ment, és egy tavaly év végi sajtóbeszélgetésen abbéli félelmét fejezte ki, hogy a „román igazságszolgáltatás eszközeit használják a közösség ellen”. Kelemen Hunor a Székely Mikó Kollégium épületének visszaállamosítását és az RMDSZ ellen terrorizmus gyanújával, egy nyilatkozat miatt (!) indított vizsgálatot említette, de ide sorolható a közösségi jelképek üldözése is.

E téren elképesztő ítéleteket produkáltak a román bíróságok. Miközben országszerte háborítatlanul lobognak a hivatalokon a helyi zászlók, ugyanezt a magyar vezetésű önkormányzatoknak rendre megtiltják. A hírszerzés főnöke egy interjúban pedig a nemzetbiztonsági kockázatok közé sorolta az autonómiapárti megnyilvánulásokat, nem sokkal azután, hogy az RMDSZ közzétette székelyföldi autonómia tervezetét. Lehet, hogy a magyaroknak nincs okuk félni, de nagyon úgy tűnik, mintha lenne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.