galéria megtekintése

Pár mondat az erőszakról

7 komment


György Péter

Annak a világos meggyőződésemnek, hogy a ligetben építendő múzeumok a közjó érdekét szolgálják, nincs köze ahhoz, hogy hangot adjak annak a nézetemnek, hogy az erőszak kétségbevonhatatlan állami monopóliuma együtt jár alkalmazásának ugyancsak kétségbevonhatatlan felelősségével.

A ligetben történt szerdai rendőri intézkedések során több órára őrizetbe vették az ismert, kiváló filmrendezőt, Csillag Ádámot, aki az események dokumentálásával foglalkozott. Ezt én jogsértésnek gondolom, és bizonyosan megengedhetetlen, súlyos emberi és etikai tévedésnek vélem.

Ugyanakkor az építési terület őrzésének jogával felruházott biztonsági őrök egyike súlyos testi sértést, csonttörést okozó ütést mért Gulyás Márton kezére, amelyet éppúgy kivizsgálandó cselekedetnek tekintek, mint pár napja a ligetvédők egyikét ért indokolhatatlan ütést, amiért a liget kormánybiztosa, Baán László okkal tett feljelentést.

 

Látnivaló, hogy a Ligetben építendő múzeumok építési folyamata során történő erőszakos események nyilvánvaló hatással vannak ezen intézmények társadalmi kontextusára. Az erőszak monopóliuma: higgadtságot, bölcs mérlegelést, türelmet követel, és nem járhat azon tiltakozók méltóságának emberi és fizikai sérelmével, akiknek a sérthetetlenségéhez azért is ragaszkodom, mert céljaikkal egyáltalán nem értek egyet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.