galéria megtekintése

Pápább

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 26. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

A virtuális valóság Orbán Viktor erőssége – sokadszorra bizonyította ezt, most éppen a nagyköveti értekezleten. Valakinek úgy tűnt volna, hogy az elmúltnégyévben a Fidesz európai bírálatok kereszttüzében kormányzott, egymást követték az élesen kritikus politikusi nyilatkozatok, a kötelezettségszegési eljárások, a Magyarországot elmarasztaló jelentések, a kínosabbnál kínosabb újságcikkek? Ugyan, kérem.

Orbán ebből annyit ismert el, hogy voltak ugyan viták az új alkotmány körül (minden egyéb rendben volt persze), de miután a magyarokat úgy átvilágították, mint az EU-ban senki mást, Európa-szerte rádöbbentek, hogy Magyarország makulátlan. Mit makulátlan, pápább a pápánál, mondta a miniszterelnök, mármint a közös európai értékek terén pápáskodtunk, hol máshol.

Eddig sem gondoltuk egyszerűnek a nagykövetek munkáját, de most már egyenesen lehetetlen küldetésnek (lásd: Mission Impossible) látjuk a feladatukat.

 

Orbán arra is megkérte őket, hogy – miközben a párját ritkító magyar sikertörténetet külföldön ecsetelik – még csipkelődjenek is egy kicsit. Amúgy tréfálkozva megütögethetnék a tárgyalópartnerük vállát, és megemlíthetnék, hogy Magyarország olyat is végrehajtott, amit más nem. Már-már túlteljesített; tudják, a közös európai értékeknél. Így lett a legpápább.

A virtuális valóságban minden a legnagyobb rendben van, és ezt nem árt a nagyvilágban is tudatosítani. Hátha ők másként látják. Mert akkor rosszul látják. Azzal is megbízta a kormányfő a nagyköveteket, hogy a „legszokatlanabbnak tűnő” (értik, csak tűnő) magyar döntéseket is tálalják megoldási lehetőségként.

Ez is olyan pápás: vagy elhiszik, vagy nem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.