galéria megtekintése

Panama

1 komment

A szerk.

A tegnapi fejlemények minden fenntartásunk ellenére komoly kísértést ébresztenek a nagy offshore svindlit követő reakciók tipizálására.

A hírbe hozottak közül a putyini Oroszország tagad, összeesküvés-elméleteket gyárt, és beviteti a korrupt hatalom ellen tüntetőket. Kína lekapcsolja az internetet, megóvva a polgárait attól a tudástól, hogy a kommunista pártelit figyelemre méltó része benne van a buliban. Izlandon a nép az utcára vonul, és leváltja a kormányt (arrafelé ez bevett szokás, mint nálunk a húsvéti locsolkodás). Franciaország megpróbálja távolítani a problémát, és feketelistára teszi Panamát. Az ausztráliai adóhivatal azonnal vizsgálat alá vonja listán lévő polgárainak pénzügyeit.

Magyarországon pedig a kormány és az ellenzék egymásra mutogat: a Fidesz reflexből elmúltnyolcévezni kezd, majd kényelmesen hátradőlve kivárja, hogy legyen szocialista érintett is (ha fideszes van, pont MSZP-s ne lenne?). Mindkét fél örül a kölcsönös találatnak, és reméli, nem lesz újabb botrány. Az újbaloldal apró pártjai mindenkit lemondatnának.

 

De mit tesz eközben a páratlanul széles nyomozati jogkörrel felruházott NAV? Amit ilyen esetekben szokott: semmit. Közli, hogy várja az esetleges feljelentéseket, vagy – még inkább – hogy elvonuljon a vihar.

Nem ok nélkül: magyar adótisztviselőnek amiatt ritkán esik bántódása, hogy tétlen maradt. Inkább abból szokott baj lenni, ha megpróbálnak független adóhatóságként viselkedni – még a végén belebotlanak valamelyik panamázó hazai oligarchába, és úgy járnak, mint a zöld dossziés Horváth András.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.