galéria megtekintése

Palmer nem sejthette

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 27. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

A magyar–amerikai viszonyok mai alakulásáról eszembe jut a régi vicc: Roosevelt elnököt tájékoztatják, hogy Magyarország hadat üzent Amerikának. Nincs hely beidézni az egészet, elég annyi, hogy a tájékozatlan elnököt felvilágosítják, hogy Magyarország királyság, de királya nincs, egy ellentengernagy kormányozza, miközben nincs tengere sem. Területi követelése sincs az USA ellenében, viszont van a vele szövetséges Romániával... Ma azonban már nemcsak az elnök, de a szenátorok is képben vannak Magyarországról. Ettől még átlagamerikai nem tud a magyar ügyekről, nem is érdeklik, hiszen vannak a világban sokkal nagyobb és veszélyesebb válsággócok, az Iszlám Állam például minden tekintetben veri a hírtőzsdén az oroszokkal flörtölő korrupciógyanús kis féldemokráciát.

A magyar viszonyokat nem ismerik az amerikaiak – érvelt Lázár János egy minapi interjúban. Ez csak részben igaz, mert a diplomaták, a külügyminisztérium, a kutatók és az itt beruházó üzletemberek jól ismerik a magyar hagyományokat és a mai magyar trükköket. Előttük sincs titok, s ezért akár le se kell hallgatniuk titkos telefonokat. Mit tapasztalnak? A demokratikus intézmények lebontását. Amiatt aggódnak, hogy ha a rendőrség, bíróság nem független Magyarországon, akkor a befektetések kockázatossá válnak. Ha nincs független sajtó, a kormányt senki sem ellenőrzi. Ha egypártrendszerré alakítják az államot, ki tudja, milyen kezekbe juthatnak a katonai szövetség titkai.

A flört Putyinnal csak rátett erre. Amerikát aggasztja a neonácik jelenléte Magyarországon, különös tekintettel kapcsolataikra a szélsőséges iszlám erőkkel és az orosz titkosszolgálattal. Ez biztonsági kockázat. Amerika itt nem az absztrakt demokráciát, hanem az érdekeit védi. Ahogy védi az USA-tulajdonú étolajgyárat, ha azt ellehetetleníti egy esetleg kormányzatilag tűrt áfacsaló-hálózat. Az amerikai cégek korábban maguk is élen jártak a diktátorok, emírek és mások megkenésében. Ezt most nagyon szigorúan tiltja számukra a törvény. Kormányuk tehát rákényszerül a korrupcióellenes politikára már csak azért is, hogy ne kerüljenek versenyhátrányba.

 

Nehéz a szakítás a korábbi gyakorlattal, amely elviselte az Amerika-barát diktátorokat. Az emberi jogok, a demokratikus értékek védelme intézményesült. Egyébként nem tudnánk az USA kormányának jogsértéseiről sem. Elnézően írja Goodfriend ügyvivőről egy kormányközeli publicista, hogy Mark Palmer nyomába lépne. De az egykori nagykövetnek megengedi a politikai aktivitást, mivel ő az államszocializmus lebontásában ügyködött. Palmer patronálhatta az ellenzékieket, teniszezhetett az állampárti kormányfővel. Itt is, ott is partnereket talált, akik nyugatias, demokratikus Magyarországot akartak. Ami most itt van, arra nem számíthattak. Ez nincs a CIA összeesküvési kézikönyvében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.