galéria megtekintése

Óvoda

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 21. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Egyfajta őskáosz a látvány, ami délután az ötéves óvodások csoportjának játszóterére lépő szülőt fogadja: miközben a fél fiúcsapat egymást üldözi és gyepálja, a főkolompos Karcsi, míg fegyverhordozója, Laci homokkal dobálja Robit, szózatot intéz a megtámadotthoz: minden bajról ő tehet, s ezért holnap is ruha lesz ebéd előtt vagy alvás után. Ilyen kilátástalan állapotot idézett elő Csepreghy Nándor, a kormányzat fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a Gyurcsány-kártya kijátszásával.

Felszólította az Európai Bizottságot, gondolja újra a Gyurcsány Ferenc tulajdonát képező és az exminiszterelnök felesége által vezetett Altus Zrt. megbízását. Nem szerencsés, hogy ők ellenőrzik a fejlesztéspolitika magyarországi működését. – Senki nem gondolhatja komolyan, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke képes lesz objektív, szakmailag elfogulatlan álláspont kialakítására – vetette fel Csepreghy Nándor, elérve a rövid távú célt, hogy kapjon némi időt, mielőtt újra arról kell beszélnie: milyen feladataik akadnak annak kapcsán, hogy a múlt héten az EU felfüggesztette a 700 milliárdos értékű Gazdaságfejlesztési Operatív Program támogatásainak kifizetését.

Ha Csepreghy valóban fricskának értékelné Gyurcsány cégének megbízását, annak okai között ott kell hogy legyen a fájó felismerés, miszerint valami nagyon nincs rendben az általuk működtetett rendszerrel – lévén a bizottsági határozat pont a visszatérő túlárazottságot panaszolta és azt, hogy ezeket és más szabálytalanságokat a magyar ellenőrzési rendszer nem képes kiszűrni. (A helyettes államtitkár egyik szavával üti a másikat, hiszen a múlt héten az ügy kipattanásával még pont azt látta igazolva, hogy szükség volt a hazai uniós pénzosztó rendszer szűk két éve meglépett átalakítására, ami anno kiverte a biztosítékot Brüsszelben.)

 

A meglehetősen szerény színvonalú reakció tulajdonképpen ennek beismerése, hiszen ha az Altusnak 2014 végén adott megbízás szakmailag vagy politikailag támadható lett volna, már rég előveszik ezt a kártyát. Most pedig nem „tévesztették” volna össze az ellenőrzést az elemzéssel, az Altus ugyanis ez utóbbira nyert megbízást, méghozzá nemcsak a magyar fejlesztéspolitikát illetően, ahogy ezt a kormány tálalni igyekszik, hanem a teljes EU-ban. Egy 11 céges nemzetközi konzorcium vezetőjeként.

Nem utal túlságosan felnőttes világképre Csepreghy előadásmódja, amellyel tényként kezeli: Gyurcsány is részt vesz a szakmai munkában, vagy ha nem, akkor is vezeti a 11 különböző országban dolgozó szakértők kezét. Amiatt persze fájhat a feje, hogy Gyurcsánynak van egy cége, amelyet Brüsszelben is tényezőnek tekintenek, s emiatt a néhány százalékos pártot vezető volt kormányfő beleláthat a lapjaikba. De ha ebből azt a következtetést vonják le, hogy Brüsszel magát Gyurcsányt tekinti tényezőnek, még hozzá politikai értelemben, az komoly önbizalomhiányra vall. Maga az óvoda.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.