galéria megtekintése

„Ott a Hortobágy!”

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 06. számában
jelent meg.

Balog Károly

A fenti választ miniszterelnökünk adta nemrég egy reggeli tévéinterjú során hozzá intézett kérdésre: lesz-e hely az egyébként elégedett és újabb beruházásokat fontolgató nyugati nagyvállalat számára, hogy felépítse újabb termelőkapacitását. Jellemző válasz. Pedig már az Alkotmánybíróságnak is elege lett abból, amit a felbecsülhetetlen értékű hortobágyi pusztával művelnek már jó ideje – a természet és a helyi gazdálkodók kárára. Legutóbb a bíróság egyértelműen jogtalannak minősítette a Kishantos 452 hektárján több mint két évtizedes kitartó, elkötelezett, szakszerű munkával, nemzetközi közreműködéssel létrehozott biogazdaság tönkretételét is, amihez a kormány asszisztált.

Miközben a kormányzat központi apparátusához is eljutott az a tájékoztató-javaslattevő írás, amelyből megtudhatták, hogy milyen hatalmas lehetőségektől fosztják meg az országot. Hogy Olaszországban a biogazdálkodással hasznosított földterület már a múlt évben jócskán meghaladta az egymillió hektárt, a vegyszerszegény élelmiszer-ipari termékek kivitele pedig az egymilliárd eurót. Jelzésértékű, hogy Németországban a biogazdaságok által hasznosított, szintén 1 millió hektár fölött járó földterület már meghaladja a megművelt földalap 6 százalékát, az ilyen gazdaságok aránya pedig több mint 8 százalék a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások körében. Ők az átlagosnál sokkal nagyobb értéket tudnak létrehozni a rendelkezésükre álló földterületen, s hatékonyan járulnak hozzá a lakosság egészségi állapotának javulásához.

Ám miniszterelnökünk szerint nem erre van „előre”, hanem a jelentős mértékben primitív munkára alapozott „újraiparosítás” és az atomenergia (szakmai és gazdasági megfontolásokat semmibe vevő) hasznosítása felé.

 

Szemben a kommunikált környezeti elkötelezettséggel, a jövő évi költségvetésben a felére csökkentették a természet- és környezetvédelem rendelkezésére álló pénzforrást! Ennek közlésére és indoklására a mind silányabb sikerpropagandát folytató közmédia természetesen nem vállalkozott.

Riasztó jövőt vetít előre, hogy a nemrég jóváhagyott, módosított klímaváltozási stratégia fő prioritásként az alkalmazkodást, a várható károk kezelését-mérséklését jelöli meg – szó sincs megelőzésről: az anyag és az energia takarékos, növekvő GDP mellett is csökkenő felhasználásáról; gyökeres szemléletváltásról a lakossági fogyasztás mennyisége és összetétele terén; a megújuló energiaforrások kiterjedt hasznosításáról; kevesebb szén-dioxid és metán kibocsátásával járó földművelési és állattartási technikák elterjesztéséről; a fosszilis üzemanyagok használatának mérsékléséről, majd megszüntetéséről. Röviden: semmiről, amivel előreléphetnénk a válságkezelésben és a fenntartható fejlődés felé vezető úton.

Megelőzési stratégia nélkül borítékolhatóan még tovább gyengül a versenyképességünk, hiszen a párizsi klímakonferencia után a klímakonform megoldásoké lesz a vezető szerep a piacokon is. Köztársasági elnökünk tiszteletre méltó módon csatlakozott Al Gore kezdeményezéséhez, hogy egymilliárd támogatót szerezzünk bolygónk védelmére a párizsi klímacsúcs előtt. De a folyamatos forráscsökkentés, a szakmai apparátus szétaprózása és a szakmai követelmények gyakori semmibevétele mellett az államfő által hangoztatott elkötelezettség nem vehető komolyan. Itt az idő, hogy a politikai osztály együttesen tanulmányozza Ferenc pápa szakmai szempontból is magas színvonalú enciklikáját, vesse össze azt a hazai gyakorlattal, és ennek alapján cselekedjen. Az alkalmazkodást előtérbe állító stratégia ugyanis ellentétes nemzeti érdekeinkkel, és azt a benyomást kelti, hogy „potyautasok” kívánunk lenni egy kibontakozóban lévő világméretű kezdeményezésben. Ideje, hogy a hazai egyházak és politikai képviselőik felhagyjanak természeti és humán értékeink pusztulásának tétlen szemlélésével, és – Francesco útmutatása szerint – érvényt szerezzenek az általuk is hirdetett értékrendnek.

A szerző szakközgazdász

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.