galéria megtekintése

Úri kaszinó

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 29. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Butaság lenne azt írni, hogy a Fidesz gátlástalansága fokozhatatlan, mert az utóbbi több mint négy év megtanított arra: ha lenyúlásról és arcátlanságról van szó, a kormánypárt nem ismer határokat. Ezt bizonyítja legújabb törvénytervezete is, amelynek pikantériát ad, hogy épp akkor készül, amikor az amerikai diplomaták lényegében azt közölték, hogy korrupt magyar elöljárókat tiltottak ki az Egyesült Államokból.

Ennek nyomán a narancssárga illetékesek bizonyítékért kiáltanak, miközben észre sem veszik: ők maguk gyártják azokat. Ezúttal például olyan javaslatot faragtak, amelynek köszönhetően a szerencsejáték-szervezéshez kapcsolódó koncessziós díjat a kedvezményezetten kívül – az állam jóváhagyásával – harmadik fél is kifizetheti. Értsd: Andy Vajna, a favoritok egyike akár másik vállalatával is kiegyenlítheti a számlát.

Minthogy a javaslat nem tiltja, hogy offshore társaság utaljon, elképzelhető az is, hogy az országból kimenekített pénz az állam segítségével kerül vissza, s fehéredik ki. Ez már az a szintje az állam kifosztásának és a magáncélú jogkreativitásnak, amire a perfekcionisták is csak csettinthetnek. Azt ugyanis el nem magyarázza senki, hogy bármiféle közérdek mozgatná az agyakat, amikor kitalálják ezt az ötletet, vagy hogy bárki a közjóra gondol, amikor az jut eszébe, hogy harmadik fél is beszállhat a koncessziós díjak fizetésébe.

 

Persze ezeket az ügyeket nem is ilyen, hanem korrupcióügyi keretben kell értelmezni. Máshogy ugyanis nem lehet. Igaz, erről nyilván André Goodfriend amerikai ügyvivő és az ismeretlen tüntető tehet, nem pedig azok, akik eljátsszák a jövőnket. Akik privát ATM automatájuknak tekintik mindazt, amit mi Magyarországként ismerünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.