galéria megtekintése

Térerő

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 27. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Az elmúlt évek legnagyobb kormányellenes tüntetését tartották vasárnap este a budapesti József Nádor téren, majd az Andrássy úton. Aki ott volt, és hallotta, ahogyan a tömeg reagált Gulyás Balázs beszédére, amikor Lázár fácánvadászatára, Szijjártó medencés villájára, a NAV-vezetők korrupciós botrányára és a felcsúti stadionra utalt, megtapasztalhatta, hogy a sokaságot a Fidesz-kormány elutasítása köti össze.

És az internetadó elutasítása. Ez volt a legkisebb közös többszörös, amely lehetővé tette, hogy mindenki, aki utcára akar vonulni a kabinet ellen, megtehesse. A tömegben ott voltak a baloldali pártok választói éppúgy, mint az LMP-ben bízók, a Jobbikot támogatók és a Fideszből kiábrándultak. Ettől hajlott szürreálisba ez a tüntetés.

Ebben az évben három választási kampány adott lehetőséget a kormány elleni megmozdulásokra, lehetett volna komoly tömeget megmozgatni az ország oroszoknak való kiszolgáltatása, a civilek erőszakos vegzálása, a média kivéreztetése vagy a NAV kormányzati korrupciós eszközzé silányítása ellen.

 

Mégsem jött eddig össze meggyőző erő. A József Nádor téren viszont tegnap nem hallottunk érveket az internetadó az ország számára kulcsfontosságú IT-ágazatra gyakorolt romboló hatásáról, sem a társadalmi hatásáról. Olyan adó vált ki erős indulatokat a szegényektől a gazdagoknak átcsoportosított költségvetési döntések után, amely az elitet érné hátrányosabban. De ilyesmiről nem esik szó. Inkább Orbán Viktor digitális analfabetizmusán röhöghetett mindenki.

A kormányfő azonban nem legyinthet: előfordult már, hogy a hatalom ellen egy sima fogyasztási cikkre kivetett adó sarkallta tettekre a csalódottakat. A bostoni teadélután például trónfosztáshoz vezetett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.