galéria megtekintése

Más liga

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 24. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Ezernél is több embert vittek az utcára, volt zászlóerdő, fülsiketítően hangos sípolás, egymást érték a transzparensek, a szónokok indulatos beszédeket mondtak, a tömeg szapulta a kormányt. A Liga Szakszervezetek péntek délutáni tüntetésén volt minden, ami kell egy demonstrációhoz, ezenkívül pedig még valami: a hiányérzet. Talán azért, mert az utóbbi hetekben másféle tömeghez szokott a szem, másféle hangorkánhoz a fül.

Annak fényében, hogy a netadó ellen tüntetve tízezrek vonultak Budapesten, nagyságrendileg ugyanennyien követelték az áfaügyek kivizsgálását, majd hasonló tömeg üvöltötte az Orbán, takarodj!-ot különösebb apropó nélkül a Kossuth téren és sok ezren követelték szombaton a tisztességes oktatási rendszert, más megvilágításba kerül minden megmozdulás.

Ehhez képest kínosan szerény demonstráció az, amelyre 30 szakszervezet együtt sem tud ezernél sokkal több embert mozgósítani. Ezért is kell ezután kétszer meggondolnia minden szervezetnek, pártnak, mikor, kivel, milyen hívószóval vonulna utcára.

 

Az Együtt bejelentette, hogy a magánnyugdíjpénztárak védelmében szervez tüntetést. Kérdéses, a szervezők, gondoltak-e már arra: mi lesz, ha csak néhány tucatnyian, akár néhány százan mennek az utcára? Az aktívabbá vált emberekben esélyt látnak a politikusok, de egyben felértékelődik a szervezői felelősség is: most az eddiginél is könnyebben lehet ügyeket, közösségeket lejáratni, elkoptatni, nevetségessé tenni.

És persze mindez fordítva is kétségeket ébreszt: tényleg a résztvevők száma alapján kell megítélnünk, melyik a fontos tüntetés? A maga brutalitásával együtt végtelenül egyszerű orbáni világ már ide is elérne, s csak a tömeg nagysága, a nyers erő számítana? Az üzenetet más már nem is hitelesíthetné?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.