galéria megtekintése

Esély

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 03. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Amikor megjelent a magyar politika színpadán egy olyan tekintélyes tömeg, amely egységesen, eredetien és eredményesen követelte, hogy hagyják békén a fogyasztási-netezési szokásait, sokan azon kezdtek el gondolkodni, hogy akkor hogy lesz majd ebből igazi ellenzék, és kiből válhat valódi ellenzéki vezető, Nemorbán Nemviktor 2018-ra.

Mert, és ez realista érv, ezt a kormányt le kell váltani, a választásokon meg, ugye, annak idején majd pártok indulnak. Egyetlen valódi politikai esemény van tehát a széles föld kerekén a realisták szerint, a négyévenkénti parlamenti választás. Úgyhogy édes ez a tarka, heterogén tömeg, de a lényeg nem a netadó, nem a következő éveink minősége, hanem – 2014 őszén, alig két héttel a legutóbbi választás után – 2018.

Hogy addig mi lesz, kit érdekel. A realistákat, úgy fest, nem köti le, hogy az akaratát világosan és erősen artikuláló tömeg képes volt arra, hogy megfékezze a hatalom terjeszkedését, hogy megvédje tőle magát. A hivatalos ellenzék és a demokrácia intézményrendszere erre sajnos még nem volt képes a Nemzeti Együttműködés Rendszerének fennállása óta.

 

Akik az elmúlt napokban az utcákon voltak, azok megértették, hogy a baj nem Orbán Viktor magában érdektelen személye, hanem a ránk telepedő rendszere, hogy nem az a legfontosabb kérdés, hogy hívják a miniszterelnököt, hanem az, hogy mit tehet meg velünk. Ha rájönnek arra, hogy mi az, amit az utóbbi napokban csináltak, akkor a NER-nek, mint mindent ellenőrizni, eluralni kívánó hatalmi konstrukciónak, a totális hatalomnak annyi.

E hatalom kontrollja a legnagyobb esély, és – a tandíj bevezetése elleni tüntetéssorozat után újfent – kiderült, hogy alkalomadtán vannak is, akik tudnak élni vele. Nem kell rájuk 2018-ig várni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.