galéria megtekintése

Osztály, vigyázz!

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 11. számában
jelent meg.


Uj Péter

Átugorva (-ván, -vást) az átugorhatatlant, a spermamutyit, gecigate-et, sőt még a Kötélt is, aki köteles – mivel erre kötelezték – beköltözni cigány származású, de legalább nehézsúlyú antiszemita politikustársához…

Na nem. Mégsem. Nem tudom átugorni. Nem vagyok képes. Megállok egy (két) bekezdésre inkább. Egy ideje kezdem úgy érezni (hatalmasodik elfele rajtam az érzés), mintha ez az egész, amiben élünk, éldegélünk, a NER maga (próbálnám megúszni, hogy kimondjam: az ország) valami egészen gyöngécske általános iskola lenne, a határon, valahol, a debilitás határán, illegve-billegve; kopasz, köpenyes technikatanárok járkálnak közöttünk fejes vonalzóval, ismételgetnek néhány pofonegyszerű tételt, illetve dehogy tételt, egy-két triviális szabályt, tilalmat, és közben oda-odacsapnak.

Kérdezni senki nem mer, fölösleges is, úgysem válaszolnak, csak kántálnak tovább, és csapnak. „Himnusz alatt felállunk!”, „nem firkáljuk össze a könyvet!”, „megesszük az ebédet rendesen!”, „nem pisszegünk a sorban!”, Szent Istvánnak nem rajzolunk fél szemet és vámpírfogat. Szigorúan többes szám, első személy. Ne legyen neve a gyereknek. Suhog a vonalzó. (És hát, eszünk megvan hozzá. Ha valaki emlékszik még Varró Dániel költő esetére a Facebook önkéntes verselemzőivel, értheti, mire gondolok. Vagy a „szabad-e szent koronás baseballsapkát rajzolni Kossuth fejére?” típusú vitákra… Áltisis nemzet lettünk, áltisis műveltséggel, áltisis öntudattal.)

 

De ez, a cigányozós jobbikos, akinek be kell költözni a zsidózós cigány jobbikoshoz, na, ez már túl van egy kicsit az áltisin, túl a gyépén, ez óvoda, kábé, vagy nem tudom. Mert ha beköltözik, attól nyilván megugrik az íkúja neki, és nem fogja többé viccesnek találni, ha a Facebookon szembejön egy pisztoly fotója a lőszerek felett „puja csendesítő” felirattal… (Azt mondjuk nem várom, hogy annyira megugorjon az íkú vagy micsoda, hogy esetleg még a helyesírási hibát, hibákat is fölfedezze, hogy ez összetett szó, egybeírandó. A pulya meg ly, de azon lehet vitatkozni.)

És igen, ma az áltisis országban ilyen egy faszagányos pártelnök, a második legnépszerűbb párt elnöke, a második erőnek az ökle, egy ezüstdobogós! Fogja a fejes vonalzót, és csap, százszor leírod, fiam. Ötven guggolás. Egy hétig nem tévézhetsz. Hozd ki azonnal, év végén visszakapod.

Tudom, nem annyira feltűnő egy teli torokból geciző, rettegett áloligarcha mellett. Most még.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.