galéria megtekintése

Őszi sanszom

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 03. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

„Les sanglots longs
Des violons
De l’automne
Blessent mon coeur
D’une langueur
Monotone.”

(Verlen Pál: Őszi nóta)

„Sajnos azonban szó sem volt arról, hogy a Kicsihuszár legyőzte volna a gyilkos kórt.”
(Kegyeletsértés miatt perel Bajor özvegye – Blikk)

Soha ilyen nyugodt forró őszünk nem volt. Belpolitikailag persze, az országhatáron túlra nem is merek nézni (tekintetében). Ott fúj, rettenetesen, egyáltalán nem verlaini muzikalitással (kapcsolatosan), hanem inkább hacsaturján a vosztocsníj vétyer.

 

Minimális izgalomra van/volt/lett volna/lett légyen esély, és az sem nagy, sőt kicsi, talán ha Falus Ferenc ezentúl mindennap leönti magát valamivel a YouTube-on, esetleg újabb csontrészegen sátorvasat támasztó alpolgármesterek, polgármesterek kerülnek elő, vagy ha hekkerek kihekkerkednek nagyobb mennyiségű meztelen képet Lázár János laptopjából, ilyesmi.

Bár most éppen Tarlós és Lázár enyhén PR-szagú háborúja bontakozik ki, amiből leginkább az látszik, hogy a főpolgármester városligeti oroszlánként küzd a forrásokért Budapestnek. Fölöslegesen strapálják magukat egyébként, a balos ellenzék olyan csodálatos és hatékony öntökönszúrási koreográfiát mutatott be, amilyet utoljára tavasz elején (...és tudja, és tudja, és tudja; Mesterházyval, Mesterházy nélkül, mindenhogyan tudja, fejétől a farkáig, farkától a fejéig, fejen állva, álmából felkeltve, mindenhogyan tudja), így az is csoda lesz, ha sikerül szoros harmadikként beérkezniük a Jobbik mögé, de még lehet, hogy Schiffer Bandiék lesznek az igazi ellenfél.

Zsong-bong a monotonok szürke hegedőse, elandalít. Álomvilág neszei szűrődnek át halkan a ködfátyolon át. A nem Kövér László-i értelemben vett háttérhatalmak torzsalkodnak lassan, lustán, slow-mo, mintegy, mint az entek Közép-Földén.

Mi lesz Közgép Lajossal, jön-e Mol Zsolt az orosz pénzzel, gázzal, atommal, hogy illeszkedik Videoton István, Gázszerelő Lőrinc és a többi alig létező, szinte mesebeli figura. Mi kerekedik ebből a vélhetőleg színes, de az átlagpolgár számára szinte láthatatlan forgatagból? Csak nehogy szomorú legyen a happy endje.

Mondjuk belefullad valaki abba a kétszázmilliárdba, amit Matolcsy éppen kilapátol a nemzeti bankból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.