galéria megtekintése

Ország a határon

36 komment


Murányi András

Lassan azért jó volna tudni, hogy olyan országban élek-e, amely intézményesítette a nettó nácizmust, a végpontilag kiirtásba ojtott zsidózást és cigányozást, a harmincas-negyvenes évek hangulatára hajazó permanens gyűlöletfolyamot és uszítást. Miként viszonylag rövid időn belül arról sem ártana információkkal bírni, hogy ennek az országnak a vezetősége tényleg csak hibának látja, ha a legbelsőbb köréhez tartozó ember – folytatólagosan elkövetett publicisztikai tevékenysége során – hétről hétre éppen e témakörökben fejti ki véletlennek aligha minősíthető, ellenben ideológiával vastagon áthatott gondolatait.

Ha Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök – felkészül: az Alkotmánybíróság és a Kúria elnöke – úgy gondolja, hogy az orgoványi erdős vagy a gáztaposós cigány gyerekes történetek afféle diákcsínyek csupán, akkor legyenek szívesek kiállni a tízmillió elé, s azt mondani: igen, én ezekkel mind egyetértek, következésképpen a vonatkozó kitüntetés is a legjobb helyre került.

Emellett tessenek szívesek deklarálni: igen, engem a legkisebb mértékben sem zavar, ha valaki a citált korszak legszélsőségesebb hangján szólal meg, a végkövetkeztetések is rendben vannak, emellett az is természetes, hogy jól odakönyökölünk barátunkhoz a szülinapi asztalra, hehehézni, hahaházni oly pompás vele.

 

Ellenkező esetben attól kell tartani, hogy Lázár János miniszterelnökségi miniszter véleménye a mérvadó, amely szerint (idézet az RTL Klubnak adott nyilatkozatából): „Én azt gondolom személyesen, Bayer Zsolt eddigi munkásságában sokkal több az elismerésre méltó, mint a hiba, ezért a kitüntetést helyes dolognak tartom."

Ezt a mondatot – pillanatnyilag: mint egyetlen hivatalosnak tekinthető mondatot – vegyük át még egyszer.

A magyar kormány második-harmadik embere szerint – sarkítok – megbocsáthatók a zsidók és a cigányok (stb.) kiirtására uszító írások, ha a szerző egyébként, amikor e tevékenységét nem űzi, szépen bemutatja Erdélyt.
Ha ez így van, akkor akár azt is mondhatnánk, hogy – ismét sarkítok – a már említett időszak propagandagépezetének legfőbb alakjai néhányszor hibáztak, amikor közzétették ideológiájukat népszerűsítő, a fajok eltiprását alapvetésként értelmezendő irataikat, de amúgy kellemes társasági emberek voltak, és szerették a gyerekeket.
Nem tudni, a Lázár János-féle rezümé tudatos volt-e vagy becsúszott.

Ha tudatos, akkor nagyobb a baj, mint gondoltam, és attól kell tartani: a jövőben ez a hang – e bátorítás nyomán – csak erősebb lesz.

Ha viszont „csak" becsúszott, akkor ezt – a fentebb írtak miatt – valakinek helyre kell tenni.
Nem olyan bonyolult ez.

Csupán annyit kell határozottan, mélyen a szemekbe nézve mondani, hogy mi ezt a kitüntetést mélységében nem gondoltuk át, s mivel nem tartjuk haladó gondolatnak, hogy például a zsidókat és a cigányokat ki kell irtani, az elismerést visszakérjük.

Uraim?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.