galéria megtekintése

Orosz fenyegetés

18 komment


Miklós Gábor

Fenyeget-e minket orosz támadás? Aligha. Azt sem gondolom, hogy a Földközi- vagy a Balti-tengeren néha előforduló incidensek, a harci gépek veszélyesnek mondott manőverei azt jeleznék, hogy Moszkva háborúra készül. Viszont Moszkva (értsd: Vlagyimir Putyin elnök és köre.) feltehetően fél. Nem attól, hogy a NATO megtámadná, hanem hogy elveszítheti mai fantasztikus hatalmi pozícióit.

A félelem jelen lesz a pénteken Varsóban kezdődő NATO-csúcson. Ott ismét Moszkva a főszereplő. Inkább mint az Iszlám Állam, inkább mint a terrorizmus. Pedig az európaiak egy májusi felmérés szerint sokkal inkább tartanak a dzsihadisták támadásától és a közel-keleti menekültáradattól, mint az orosz katonai erőtől. Érthető, hiszen a terror beköltözött a szobáinkba, naponta látjuk a tévében, sokan sokféleképpen tapasztalhatjuk a menekültek megjelenését is. Az orosz veszélyről viszont úgy véljük: történelem. De másként élik meg ezt a Baltikumban és Lengyelországban. Ők nagyon is el tudják képzelni, hogy megindulnak a határon túl felsorakozott orosz tankhadosztályok. Ukrajna óta kiváltképpen figyelnek. Ezért szeretnék, ha területükön NATO-erők rendezkednének be.

Putyin és köre pedig ellenségként tekint az EU-ra, annak demokratikus értékeire. Szívesen vennének egy széteső EU-t. Ezért pénzelik, támogatják az összes szélsőbal- és jobboldali uniógyűlölőt, ezért tartanak fenn drága propagandacsatornákat világszerte. Ellenfél a szabad sajtó, a szabad internet, ellenség, sőt idegen ügynök a civil aktivista, az ellenzéki politikus és az író. Soros György kitiltva.

 

Az ukrajnai válság és háború, beleértve a krími annexiót pedig konkrétan a demokratikus kísérlet és a nacionalista zsarnokság közötti mély ellentét megnyilvánulása. Az már csak adalék, hogy Oroszország mai kormányzata a cárizmus régi céljait és eszközeit használja, beleértve még a pánortodox és pánszláv propagandát is. Mindennek több ereje volt, amíg az orosz gazdaság szárnyalt. Volt pénz olyan hatalmi vállalkozásra, mint pl. a paksi atomerőmű-beruházás. Moszkvában a pénz most fogyóeszköz.

A költségvetési deficit hét százalék, megrendülőben a pénzügyi stabilitás, kimerülőben a nyugdíjalapok. Politikai mélyütés az olajár tartós esése. 2017-ben egy sor külföldi adósság törlesztése vár rájuk. Ősszel parlamenti választásokat kell tartani. Ebben a helyzetben jól jön a háborús, a fenyegetettségi hisztéria. Ezért vezényelnek két harckocsihadosztályt a nyugati határhoz, telepítenek Iszkander rakétaosztályokat a kalinyingrádi körzetbe a NATO-nyomulásra hivatkozva. Pedig Vlagyimir Putyin jól tudja, hogy tízezer NATO-katona jelenléte jelképes. Grúzia felvétele sem rendíti meg Oroszország biztonságát. A félelem oka Moszkvában az EU megerősödése a térségben. Vagyis az, hogy az utódállamok a demokratikus modellt választják a despotikus euroázsiai út helyett. Emiatt a vezér fenyegetve érzi magát és fenyeget.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.