galéria megtekintése

Örömsport

1 komment

A szerk.

Minden benne van abban a képben, ahogy ez a három nagy úszó – az amerikai Michael Phelps, a dél-afrikai Chad le Clos és a magyar Cseh László – egymás kezét fogva fellép az olimpiai dobogó ugyanazon fokára, mert a százméteres pillangóúszás végén századmásodpercre egyforma eredményt értek el.

Mi fejezi ki jobban a sport értelmét és szépségét, mint az, hogy a küzdelem, az összefeszülés, a másik legyőzésére koncentráló figyelem és erőfeszítés abban a pillanatban semmivé válik, amint befejeződik a verseny?! A sors akaratából a három világnagyság párhuzamos karrierje olyan szimbolikus aktussal ér véget, amilyennel semmilyen filmíró sem merne előállni.

És  ehhez jön még a legnagyobb csavar: megjelenik a semmiből egy 21 éves úszó, Joseph Schooling, aki az új korszak képviseletében megszerzi Szingapúr történetének első olimpiai aranyérmét!

 

Szerencse, hogy ez ilyen gyönyörűre sikeredett végül, mert mindannyian tudtuk, hogy Cseh az aranyért érkezett Rio de Janeiróba. Szinte hihetetlen, de a negyedik olimpiáján volt erre a legnagyobb esélye! Athénban (2004) egy bronzot, Pekingben (2008) három ezüstöt, Londonban (2012) egy bronzot szerzett, közben volt néhányszor világ- és Európa-bajnok. De egy kettős célt még kitűzött magának: felállni az olimpiai dobogó tetejére, mégpedig úgy, hogy legyőzi Phelpst, a sporttörténet egyik legnagyobb alakját.

Tiszta szívvel leszögezhetnénk, hogy ha ez nem sikerült is, nagyszerű volt minden, amit mi, nézők tőle kaptunk, a magyar sport óriásától. De sokkal többet mondott ennél, amit láttunk: nevető szemekkel összeölelkeztek a dobogón, ők hárman, a boldog
legyőzöttek. 

„Az öröm vagy te, Sport!”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.