galéria megtekintése

Ördögi

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 03. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

„Ojo, ki fogom állítani, ha nem fejezi be” – fegyelmezte magyarul az Újpest nigériai játékosát Solymosi Péter játékvezető alig egy hónapja. A tavaly Magyarországra igazolt futballista csak annyit tudott válaszolni: „Speak English!”

A kabinetet aligha az esetről készült, százezernél több nézőhöz eljutó videó ihlette meg. Mert amíg a Megyeri úti jelenetben volt valami bumfordi báj, az eltervezett kormányzati plakátkampányt látva az aljasság szokatlanul mély rétegei nyíltak meg a szemünk előtt. Akár amerikai tanácsadók állnak az ötlet mögött, akár a gyűlölet magyar szakemberei.

„Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját” – áll majd a hirdetéseken, főleg a határ mentén.

 

Így üdvözli a kormány a hivatalos szókészletben megélhetési bevándorlónak nevezett idetévedő szerencsétleneket. De az igazi címzettek aligha a zöldhatáron átjutó – az otthonukat elhagyó koszovóiak számának csökkenésével ismét a menekültek döntő többségét adó – szíriaiak, irakiak, afgánok és pakisztániak. Remélhetőleg nem is az állampolgársághoz juttatott határon túli magyarok, akik legalább meg értenék az üzenetet, amelyhez hasonlót hallhattak már eleget románul, szlovákul vagy szerbül. Hanem mindazok, akik megnyerhetők a „mindenkit gyűlölünk” programjával, és még kételkednek az egyre nyilvánvalóbb tényben: a Fidesz az új Jobbik.

Az Index híre szerint a kormány 333 darabot rendelt meg az óriásplakátból. Pedig akár meg is duplázhatná a mennyiséget. Az sem tenné ördögibbé a tervet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.