galéria megtekintése

Orbánság

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 11. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Magyarország barátai a szokottnál is nagyobb szorongással vehették tudomásul az ország miniszterelnökének újabb tételét, miközben a Magyarország Barátai Alapítvány második világtalálkozóján erre szépen jött a taps. Orbán Viktor ismét csak a saját publikumának beszél. Olyannyira, hogy legkeményebb állítását sem a saját honlapjának bő összefoglalója, sem az MTI nem közölte. Ettől az még elhangzott, és tudjuk, az ilyesmi a kormányfőnél nem elszólás.

A rejtegetés oka maradjon a kommunikátorok titka. Az állítás olyan erős, mint az illiberális demokráciáról szóló tétel. Orbán közölte: ami energia a nemzetközi rendszerben ma van, az az autokratikus nagyhatalmaktól származik, Európa viszont terméketlen állam- és rendszervitát vív. Nem tudni, mire gondolt. Arra az energiára, amellyel Oroszország segített elvenni Ukrajnától a Krím félszigetet és két megyét? Arra, melynek alkalmazásával Törökország olyan lendülettel menetel hátrafelé az emberi jogok biztosításával, hogy arról a Human Rights Watch 38 oldalas tanulmányban volt kénytelen beszámolni, Erdogan elnök panaszára arról, hogy bíróságok nehezítik a kormányzást?

Mire? Nem világos, hogy Orbán miféle cselekvést vár el például Németországtól, amelynek legutóbbi havi export- és importteljesítménye minden idők legnagyobb értékét adta, bár autokratizmusnak nyoma sincs. Európa viszont okkal kelti vitatkozó közeg benyomását Orbán szemében. Vele vitatkozik. Egyre élesebben és indokoltabban.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.