galéria megtekintése

Orbánon innen és túl

10 komment


Vári György

Konrád György arról híres Magyarországon, hogy nem szereti Orbán Viktort. Máshol csomó egyébről is nevezetes (regények, az identitásról, az urbanitásról szóló esszék, ilyesmi), de ez mind nem fontos, a lényeg az, hogy szereti-e éppen a miniszterelnököt, vagy, mint rendesen, utálja. Ha véletlenül pont szereti, az, mint látjuk, a magyar politikai izgalmak netovábbja.

A föld egyik legjobb újságjára, a New York Timesra a kutya sem kíváncsi e honban, amikor a világ egyéb, jelentőség nélkül való dolgairól ír – a merőben öncélú, Orbán-független világpolitikai újságírásnak kicsi a becsülete nálunk – ellenben a magyar sajtó és fogyasztói egyként kerülnek izgalmi állapotba, ha meg találják említeni a nyugati sajtóban Orbán Viktort. Ha szidják, a helyi jobboldal igazolva látja a világ-összeesküvést, a bal pedig saját kozmopolita nyitottságát és széles látókö­rét: lám, a Nyugat is megmondta. Ha fordítva történik, akkor a jobboldal szerint végül nekik is be kellett látni, hogy Orbánnak van igaza és világpolitikai tényező, a bal pedig könnyen talál egy másik tekintélyes lapot, amelyben megint csúnyákat mondanak róla.

A szíriai polgárháború egészen odáig nem túl fontos, amíg fel nem tűnnek a határokon a menekültek, azt követően pedig Orbán Viktor menekültpolitikájáról vitázunk. Az egész világ csak annyiban érdekes, amennyiben véleményt alkot Orbán Viktorról. Nem érdekes, ha elemzik a magyar politikai folyamatokat, vagy akár Orbán Viktor politikai stratégiáját: szeretik vagy nem szeretik, az itt a kérdés. Ez viszont állati izgalmas: a Nyugat egy hanyatló disznóól, ha baja van Orbánnal és a világ közepe, ha igazat ad neki. Ha Konrád bántja Orbánt, akkor egy divatból kiment, elvont, liberális értelmiségi, ha szereti, akkor okos ember, aki végül mégiscsak a valóság talajára helyezkedett. Nem akarunk nekik megfelelni, eb ura fakó, de velük igazoljuk magunkat. Ha az egészségügy, a közoktatás leromlásáról esik szó, vagy a szociális munkások alacsony fizetéséről, az olvasók azon vesznek össze a komment­zónában, hogy Orbán tehet-e minderről, vagy az elmúlt nyolc év.

 

Mindez a bal- és jobboldalnak abból a közös előfeltevéséből következik, hogy Magyarországon minden hatalom Orbán Viktoré és az országon kívül valójában nincsen élet. Hogy a tapintatosan szólva is turbulens nemzetközi folyamatok lényegében azért egyáltalán nem számítanak, mindenről ő dönt egyedül. Hogy igazából ő áll a galaxis középpontjában. Ő!

Magyarországon, egyéb szomorú fejlemények mellett, megszűnt a politika már aránylag régen. A helyén egy méretes, majdnem minden médium által folyamatosan közvetített valóságshow zajlik, amelynek minden érzelmet megmozgató és magára koncentráló hőse a miniszterelnök, különösen mióta antagonistája, Gyurcsány Ferenc csak epizódszerepben lép fel. Ha van kedvük, nézzenek bele a szüneti napokban, hogy ne menjünk messzire, Konrád György első könyvébe, A látogatóba. Orbán Viktorról, aki a megjelenése idején kezdte az iskolát, egy szó sem szerepel a könyvben, Magyarországról viszont kiderül belőle egy és más.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.